CJ Cluj: Pe groapa veche de gunoi de la Pata Rat va creste iarba

CJ Cluj: Pe groapa veche de gunoi de la Pata Rat va creste iarba
Vineri a fost predata catre executant, în vederea inchiderii si ecologizarii, vechea groapa de gunoi de la Pata Rat. Autoritatile judetene spun insa ca deseurile vor putea fi depozitate pe rampa temporara deschisa tot la Pata Rat.

 

Aceasta rampa face parte din primul lot de patru depozite neconforme din judet, alaturi de cele din Huedin, Turda si Gherla, ce vor fi închise, în perioada urmatoare. Pentru aceste patru depozite a fost dat ordinul de începere a lucrarilor de închidere, iar în perioada urmatoare se va proceda la fel si pentru vechile depozite de la Dej si Câmpia Turzii, care fac parte din lotul numarul doi.

Biroul de presa al CJ Cluj informeaza ca actuala rampa publica de deseuri, cu o suprafata totala de cca. 18 ha, va fi reconfigurata si acoperita cu un strat de pamânt de minimum 1 m peste care se va realiza o înierbare a întregii suprafete aflate între santul perimetral si gardul amplasamentului. De asemenea, vor fi efectuate lucrari de drenaj, puturi de captare a biogazului, drumuri de acces, un sistem de colectare a apelor pluviale.

Contractul privind proiectarea si executia închiderii si ecologizarii depozitelor vechi de la Pata Rât, Huedin, Turda si Gherla este în valoare de 27.267.933,79 lei fara TVA, iar executant al lucrarilor a fost desemnat în urma unei achizitii publice consortiul de firme format din Nordconforest SA- SC Finara Consult SRL- SC Interdevelopment SRL.

Pentru celelalte doua depozite, de la Dej si Câmpia Turzii, licitatia privind închiderea a fost câstigata de asocierea SC Geiger Transilvania SRL - Wilhelm Geiger Gmbh&CP.KG-Coplan Consultanti Arhitecti Ingineri SRL, pentru suma de 8.098.330,08 lei fara TVA.

Închiderea acestor gropi de gunoi se va face pe bani europeni, în cadrul proiectului mare denumit Sistem de Management Integrat al Deseurilor (SMID) în judetul Cluj.

Presedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a declarat ca prin închiderea acestor depozite neconforme, (n.red. - unde depozitarea a fost sistata înca din 2010, respectiv 2012), a fost evitata „situatia cu adevarat grava si nedorita în care procedura de infringement sa fie declansata împotriva României din cauza neînchiderii la termen a depozitelor neconforme de deseuri din judetul Cluj, ceea ce ar fi atras sanctiuni financiare de 1.400.000 de euro pentru prima zi si, ulterior, de140.000 de euro pentru fiecare zi pâna la conformarea deplina."

Mihai Seplecan a mai afirmat ca în urmatoarele patru luni se va desfasura etapa de proiectare a lucrarilor de închidere a tuturor celor sase depozite de deseuri neconforme din judet, dupa care va urma executia propriu-zisa a lucrarilor, a carei durata nu va fi mai mare de 8 luni, întreaga durata a contractului fiind de 12 luni de la data emiterii ordinului de începere.

Noul presedinte al CJ Cluj spune ca, în urma discutiilor purtate cu antreprenorii, termenul efectiv al executiei va fi mai scurt, evitându-se astfel problemele generate de sezonul rece.

Conducerea CJ Cluj mai sustine ca activitatea de colectare a deseurilor va continua în mod normal, în perioada urmatoare urmând sa fie folosit amplasamentul rampei temporare de stocare detinute de operatorul privat de la Pata Rât.

 

 

 

 

Comenteaza