CJ răspunde Ministerului Apelor: "Cu 3 milioane de lei putem realiza doar 100 m de amenajare a malurilor Someşului"

CJ răspunde Ministerului Apelor: "Cu 3 milioane de lei putem realiza doar 100 m de amenajare a malurilor Someşului"

Consiliul Judeţean Cluj răspunde Ministerului Apelor şi Pădurilor pe tema exproprierilor necesare pentru lucrările de deviere a albiei Someșului Mic, a căror finalizare ar permite operarea de avioane transatlantice de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAC).

Ministrul Apelor şi Pădurilor, în vizită la Cluj-Napoca 

Ministerul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat vineri, 12 aprilie 2019, la Cluj-Napoca, că lucrările de deviere a albiei Someșului Mic - a căror finalizare ar permite operarea de avioane transatlantice de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAC) - sunt blocate din cauza lipsei exproprierilor: "S-a decis să se creeze asocierea dintre Consilul Judeţean și ABAST, iar primul să se ocupe de procedura de expropriere pentru tronsoanele 2-4 ale proiectului. Comisia încă nu a fost constituită și de aceea trag un semnal de alarmă: să facem ce ne-am propus în contractul de asociere. Restul de executat este de 109 milioane de lei. Am alocat 3 milioane ca un semnal, sperăm ca măcar acești bani să îi cheltuim. La rectificarea bugetară putem să propunem suplimentarea sumelor, dar măcar trebuie să avem libere terenurile acestea". Mai multe detalii AICI!  Mai mult, după devierea râului ar trebui să se facă și un pod nou pentru centura Vâlcele - Apahida. 

Tot vineri, conducerea ABAST a declarat: “În prezent nu este stabilită comisia pentru exproprierea terenurilor necesare devierii râului Someșul Mic în vederea extinderii AIAIC. ABAST a solicitat minimum de fonduri necesare începerii lucrărilor, în momentul finalizării procedurii de expropriere, cu posibilitatea suplimentării ulterioare. În cazul în care procedura de expropriere va dura mai mult de o lună, constructorul va demara lucrările de consolidare pe afluenți”.

Consiliul Judeţean răspunde Ministerului Apelor şi Pădurilor 

Marţi, 16 aprilie 2019, Consiliului Județean Cluj revine cu precizări privind nefinalizarea exproprierilor necesare devierii râului Someș:

"Comisia de expropriere a imobilelor pentru obiectivul de utilitate publică „Amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj” a fost constituită încă din anul 2015, prin Hotărârea Consiliului Județean nr.188 din 30 iulie 2015. De altfel, terenurile necesare realizării tronsoanelor I și V ale investiției au fost deja expropriate și predate către Administrația Bazinală de Apă „Someș-Tisa”, instituție care a și realizat lucrarea.

În ceea ce privește demararea lucrărilor la tronsoanele II, III și IV, Ministerul Apelor și Pădurilor a alocat în 2019, după repetate amânări, doar 3 milioane de lei pentru devierea râului Someșul Mic. Din acești bani, constructorul ar putea realiza doar circa 100 de metri de amenajare a malurilor, dintr-un total de aproximativ 4.750 de metri cât măsoară lungimea celor trei tronsoane.

Având în vedere acest considerent, precum și refuzul constant al Ministerului Apelor, din ultimii trei ani, de alocare de fonduri în vederea continuării lucrărilor de amenajare hidrotehnică a malurilor Someșului Mic, forul administrativ al județului Cluj s-a văzut în imposibilitatea de a demara efectiv procedurile de expropriere.

În ceea ce privește construirea unui pod care să permită traversarea cursului de apă pe Centura de est a municipiului Cluj-Napoca, subliniem faptul că, prin adresa cu numărul 3044 din 3 aprilie 2018, transmisă Consiliului Județean Cluj, Ministerul Apelor și Pădurilor recunoștea faptul că execuția acestui pod nu a fost prevăzută de către Minister în documentațiile tehnico-economice realizate până în prezent! Mai mult, prin respectiva adresă, Ministerul se angaja ca Administrația Bazinală de Apă „Someș-Tisa” să reactualizeze Studiul de Fezabilitate în vederea cuprinderii execuției podului în cadrul proiectului, respectiv să asigure finanțarea din fonduri guvernamentale pentru construirea acestui obiectiv.

Referitor la stadiul exproprierii imobilelor amplasate pe tronsoanele II, III și IV, Consiliul Județean Cluj așteaptă în acest moment finalizarea, de către expert, a documentațiilor cadastrale care stau la baza demarării efective a procedurii de expropriere, proces îngreunat de multiplele probleme apărute la intabularea celor câteva sute de imobile-teren, dar și de recenta modificare a limitelor între unitățile administrativ-teritoriale Cluj-Napoca și Apahida", se arată într-un comunicat remis presei. 

Amenajarea Someșului Mic

Până acum din proiectul de amenajare a Someșului Mic în municipiul Cluj-Napoca s-au executat lucrări de 65 de milioane de lei, însă totalul prevăzut se ridică la suma de 174 de milioane. Lucrările au debutat în 2012, fiind coordonate de ABAST.

Acestea presupun regularizarea albiei pe 35 km, îndiguirea incintei aeroportului pe 8 km, consolidări pe malul râului pe 17 km și consolidarea malului pe 14 km. Din bugetul de stat s-au alocat pentru acest an 3 milioane de lei, din care se pot finaliza 650 m de albie nouă.

Conducerea AIAIC a anunțat că prelungirea noii piste de aterizare-decolare la 3,5 km va permite efectuarea de zboruri transatlantice spre SUA și Canada, cu atingerea unui trafic anual din Someșeni de 7 milioane de pasageri, față de 2,8 milioane în 2018. Actuala pistă are capacitatea portantă pentru aeronave de tip Boeing 747, însă nu dispune de o lungime suficientă.

Comenteaza