Palatul Administrativ are nevoie de reparații de 1 milion de euro

Palatul Administrativ are nevoie de reparații de 1 milion de euro

Clădirea în care funcționează Prefectura Cluj nu a mai fost reparată de 20 de ani și ar necesita lucrări de circa 1 milion de euro.

”Palatul Administrativ e monument istoric, o clădire emblematică. Nu s-a mai investit în ea de 20 de ani și devine pericol public: se desprind bucăți de tencuială, sunt probleme la acoperiș. E o clădire în proprietatea Ministerului Administrației și Internelor (MAI), au fost și litigii pentru ea.

E evident că bugetul MAI nu permite lucrări de asemenea anvergură. Vorbim despre o sumă pentru lucrări imediate de 1 milion de euro. E clar că nu o putem cere din bugetul MAI. Am semnalat situația la Ministerul Finanțelor și sperăm să o prindem la rectificarea de buget”, a spus prefectul Mircea Abrudean, la ZIUA LIVE.

Acesta a ridicat și problema salarizării personalului din instituție, care nu a beneficiat deloc de majorările salariale referitoare la administrațiile locale. ”La Instituția Prefectului salarizarea e extrem de proastă. Vorbim despre 50 de oameni care lucrează aici în mod direct și care au rămas foarte în urmă din punctul de vedere al salarizării.

Prefecturile sunt considerate drept instituții teritoriale și nu au beneficiat de majorări salariale. Dau doar un exemplu. Instituția asigură controlul de legalitate al hotărârilor de consilii locale și dispoziții ale primarilor, inclusiv dispoziții de încadrare a personalului.

Când vin colegii mei cu o dispoziție de încadrare a unei persoane pe o poziție similară într-o comună, iar acea persoană primește un salariu net de 5.000 de lei, iar colegul meu, care verifică legalitatea acelui document, primește 2.800 de lei. Avem o problemă, e o frustrare și o umilință. Problema se poate rezolva doar legal. Am sesizat și eu, și colegii mei această situație”, a explicat prefectul Clujului.

Comenteaza