Cluj Arena scapă de faliment. Judeţul va plăti datoria uriaşă pentru stadion

Cluj Arena scapă de faliment. Judeţul va plăti datoria uriaşă pentru stadion
Primăria Cluj-Napoca vrea să sprijine stadionul cu un program în care să fie implicate şcolile şi liceele.

Societatea Cluj Arena SA are de plătit un impozit restant pe stadion pe mai mulţi ani care a ajuns, cu penalităţi, la peste 12 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă va fi achitată până la urmă tot din banii contribuabililor clujeni.

„Primăria a iniţiat şi am adoptat o hotărâre de consiliu local, prin care tuturor societăţilor comerciale care îşi plătesc datoriile principale către bugetul local până la sfârşitul lui martie 2016 li se diminuează penalităţile şi dobânzile cu 73% din suma totală, iar acum rămâne ca forul judeţean, care este proprietarul stadionului să plătească debitul până la acea dată ca să poată beneficia de această hotărâre de consiliu local.

Valoarea scutită va fi de 73% din aproximativ 3,5 milioane de lei, penalităţi şi dobânzi, iar debitul principal este undeva la 8,8 milioane de lei din care mai bine de jumătate este ca o sancţiune pentru că proprietarul nu şi-a evaluat în termen de trei ani clădirea", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Radu Raţiu, directorul Cluj Arena SA, societate ce administrează stadionul.

Am avut discuţii cu conducerea consiliului judeţean săptămâna trecută şi s-au arătat foarte deschişi pentru a soluţiona această problemă", spune Raţiu. Directorul Cluj Arena SA a vorbit şi despre modul cum va încerca firma să-şi achite acest impozit pe anul 2016.

O să încercăm să acoperim acest impozit printr-un program pe care îl avem în vedere cu Primăria Cluj-Napoca, cu şcolile şi liceele, ca toţi elevii să poată să-şi facă orele de educaţie fizică pe stadion, iar primăria să plătească pentru asta o chirie către stadion, această sumă ar acoperi impozitul pe an", mai afirmă Raţiu.

Oficialul Cluj Arena SA crede că Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj va fi deschis pentru aplicarea acestui program pentru că sunt foarte multe licee şi şcoli care în momentul de faţă nu au săli de sport şi copiii chiar nu au unde să-şi desfăşoare orele de educaţie fizică. Conducerea ISJ vede mai degrabă posibilă organizarea de alte activităţi sportive pe Cluj Arena, decât orele de educaţie fizică.

Pe stadion ar putea să fie organizate competiţii şcolare, concursuri, acţiuni de masă, activităţi ale cluburilor sportive. Va fi destul de dificil să se facă orele de educaţie fizică pe stadion mai ales pentru şcolile care nu sunt în apropiere.

Multe dintre aceste ore sunt intercalate între alte ore la clasă. Ar fi nevoie de circa 10-15 minute cel puţin pentru plecarea la stadion şi alte 10-15 minute pentru întoarcerea la şcoală, şi atunci cât timp ar mai rămâne pentru desfăşurarea efectivă a orelor de educaţie fizică?", a afirmat  inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus.

Noua conducere a Consiliului Judeţean Cluj înclină să rezolve situaţia prin plata impozitului restant către primărie. „Încă nu ne-am conturat bugetul pe 2016, dar şi astăzi am avut discuţii cu preşedintele CJ, iar concluzia este că datoriile trebuie plătite", a spus vicepreşedintele forului judeţean, Vakar Istvan.

El a mai precizat că pentru anii următori conducerea Cluj Arena SA va trebui să găsească soluţii de acoperire a acestui impozit din resurse proprii. Fostul preşedinte al CJ, Mihai Seplecan, a afirmat că forul judeţean nu are banii necesari pentru plata acestui impozit şi că ar trebui adoptată varianta falimentului societăţii şi trecerea acesteia în administrarea judeţului.

Comenteaza