Breaking news Cluj-Napoca a trecut 7 cazuri la mie și e la un pas de noi restricții/ Rata de infectare în fiecare localitate

Cluj-Napoca a trecut 7 cazuri la mie și e la un pas de noi restricții/ Rata de infectare în fiecare localitate

Cluj-Napoca e doar la un pas de incidența de 7,5 infectări la mia de locuitori, coeficient de la care restricțiile impuse acum doar în weekend sunt extinse și în restul săptămânii.

Incidența infectărilor cu noul coronavirus a urcat, duminică, la 7,09 în Cluj-Napoca. Deocamdată, noile restricții se aplică doar pe durata weekend-ului, de vineri până duminică, dar dacă municipiul trece de 7,5, acestea se vor aplica și în cursul săptămânii, ceea ce ar însemna că magazinele se vor închide zilnic la ora 18:00 și circulația va fi interzisă de la ora 20:00.

Pe lângă Cluj-Napoca, pe "lista roșie" COVID se află mai află zeci de localități, însă conduc cu cele mai mari rate de infectare comunele Palatca, cu 13,03 cazuri la mie, Gârbău, cu 10,89, Ciucea, cu 9,18 și Călărași, cu 8,03. 

Iată lista actualizată cu rata incidenței infecțiilor cu noul coronavirus în fiecare unitate administrativ-teritorială a județului:

Cluj-Napoca a trecut 7 cazuri la mie și e la un pas de noi restricții/ Rata de infectare în fiecare localitate

Cluj-Napoca a trecut 7 cazuri la mie și e la un pas de noi restricții/ Rata de infectare în fiecare localitate

Au intrat în vigoare noile restricții. Cum funcționează

Noile măsuri de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 au intrat în vigoare duminică și se aplică în localitățile din Cluj cu o rată infectărilor peste pragul de 4 cazuri la mia de locuitori.

Între 4 și 7,5 la mie, restricții de vineri până duminică

Conform noilor măsuri adoptate de Guvern, și care intră de astăzi în vigoare, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, este permisă până la ora 20,00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Excepţiile sunt deplasările în interes profesional, pentru asistenţa medicală care nu poate fi amânată, achiziţionarea de medicamente, deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit, pentru asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau deces, în aceste cazuri fiind prevăzută obligaţia prezentării autorităţilor abilitate o declaraţie pe proprie răspundere, completată în prealabil.

De asemenea, hotărârea stipulează limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18,00 pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Peste 7,5 la mie, restricții toată săptămâna

Când incidenţa depăşeşte 7,5 la 1.000 de locuitori se interzice circulaţia în intervalul orar 20,00 - 5,00 şi se reduce programul operatorilor economici până la ora 18,00 pe toată săptămâna.

Este prevăzută suspendarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori.

Hotărârea mai prevede că fac excepţie de la acest program unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii cu activitate de livrare la domiciliu şi în domeniul rutier persoanele care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de nouă locuri pe scaune.

Totodată, duminică este permisă circulaţia până la ora 22,00 pentru participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea de Pesah şi în 3 şi 4 aprilie până la ora 2,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paştelui Catolic.

 

Comenteaza