Cluj-Napoca dispare, Iancu rămâne

Cluj-Napoca dispare, Iancu rămâne
Amendamentul votat de consilierii municipali pentru botezul aeroportului nu are nicio valoare legală, aşa că forul judeţean poate să scoată oraşul din noua denumire.

Numele municipiului Cluj-Napoca va fi înlocuit cu cel al judeţului, care va fi alipit de „Avram Iancu" în denumirea aeroportului internaţional, a tranşat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), instituţie faţă de care este subordonat. Dacă primăria contribuia cu fonduri în proiectele de dezvoltare de la aeroport, ea putea să aibă pretenţii la denumirea aerogării.

Subiectul noii denumiri a aeroportului s-a discutat în şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Local (CL). Proiectul de hotărâre a fost votat de consilierii locali cu un amendament: se acceptă noua propunere, dar lui Avram Iancu trebuie să i se alăture municipiul, nu judeţul. Astfel, potrivit aleşilor locali, noul nume ar trebui să fie Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca. Proiectul privind avizarea schimbării denumirii, decisă de CJ în calitate de administrator, a ajuns pe ordinea de zi a CL, fiind necesar acordul forului muncipiului, pe raza căruia este situat obiectivul.

Dacă la dezbaterile privind botezul neînţelegerile în CJ s-au ivit în jurul numelui Avram Iancu, la CL problema centrală a că, deşi aeroportul se află în administrarea CJ, acesta este amplasat în municipiu, motiv pentru care Cluj-Napoca trebuie să figureze în noul nume al obiectivului, a justificat liderul consilierilor PDL, Radu Moisin. „Este o practică europeană de a include denumirea oraşului în numele aeroportului. În ultimul act trims de CJ chiar aceasta este şi opţiunea lor", a spus Moisin. Avizul este unul consultativ şi a fost cerut pentru că aeroportul se află în Cluj-Napoca, pentru ca primăria să nu comenteze că schimbarea denumirii s-a făcut fără consultarea publică a conducerii municipiului, spun sursele ZIUA de CLUJ.

Reprezentanţii prefecturii spun că, legal, nu era nevoie de avizul CL. „Avizul pe care l-a dat prefectura este unul consultativ. Legea nu specifică să existe un aviz de la primărie. CJ, instituţie în subordinea căreia se află aeroportul, poate să îl numească Avram Iancu Cluj, fără niciun impediment legal", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, subprefectul Mihnea Uioraş. Uioreanu a atras atenţia că trebuia ca aleşii locali din municipiu şi primarul Emil Boc să îl felicite pentru că a reuşit să amenajeze noua pistă. „Aşteptam să mă laude, înainte să emită pretenţii. Aeroportul se va numi Avram Iancu Cluj pentru că este vorba de o investiţie a judeţului, susţinută de acesta. Primăria nu a participat cu niciun leu la susţinerea aeroportului. Nici PNL, nici PSD nu au impus să dispară Cluj-Napoca din noul nume. Este o concluzie naturală să fie aeroportul Cluj pentru că deserveşte întreg judeţului, nu doar un oraş", a menţionat Uioreanu.

Preşedintele CJ a adăugat că procedura europeană invocată de aleşii locali că aeroporturile din alte oraşe de pe continent poartă denumirea acestora este doar o teorie. Uioreanu are majoritate în forul judeţean pentru a boteza aeroportul Avram Iancu Cluj. „Dacă o asemenea declaraţie este reală, e până şi sub nivelul domnului Uioreanu. Într-adevăr, proiectele aeroportului sunt susţinute din banii judeţului, însă din bani publici. Din păcate, nu şi din fonduri de la Bucureşti. Dacă domnul Uioreanu făcea din banii PNL pista, atunci putea fi lăudat, aşa are doar apreciere şi respect. Dacă vor scoate Cluj-Napoca din numele aeroportului, singura speranţă este ca următorul preşedinte al CJ să aducă lucrurile în normalitate, cred că acest lucru se va şi întâmpla. Domnul Uioreanu este în căutare doar de conflicte şi nu cred că acesta este modul în care trebuie condus un judeţ", a subliniat Moisin.

 

Comenteaza