Clujana primeşte o ultimă gură de oxigen. Acuze şi cereri de demitere în plenul CJ Cluj

Clujana primeşte o ultimă gură de oxigen. Acuze şi cereri de demitere în plenul CJ Cluj
Forul deliberativ al judeţului s-a reunit joi într-o şedinţă extraordinară pentru a dezbate situaţia economică extrem de dificilă în care se află societatea Clujana, aflată în subordinea instituţiei.

În cadrul întâlnirii s-au luat două decizii vitale pentru continuarea activităţii fabricii. După dezbateri aprinse, membrii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj au decis să acorde un mandat special reprezentantului judeţului în AGA Clujana SA.

Consilierii l-au împuternicit pe colegul lor Axente Husar să aprobe vânzarea unor pachete de acţiuni pe care fabrica de încălţămine le deţine la mai multe societăţi comerciale şi instituţii financiare, în valoare totală de 840.000 de lei.

Preşedintele interimar al CJ Cluj, Vakar Istvan, a spus că aceasta este o ultimă „gură de oxigen" pe care o primeşte Clujana, pentru a-şi putea continua activitatea. Asta după ce forul judeţean a mai aprobat în trecut o majorare de capital în valoare de 800.000 de lei.

Trebuie menţionat că această valoare a acţiunilor este estimată de specialiştii de pe piaţa de capital, dar ea nu va acoperi cât s-a investit în aceste acţiuni în anii 2006-2008, adică suma de 1.200.000 de lei. Pierderea estimată prin devalorizarea acţiunilor este aşadar de 360.000 de lei.

Pe de altă parte oficialii Clujana SA au spus că anul trecut din aceste pachete de acţiuni au încasat dividende de doar 12.500 (!!) de lei, adică puţin peste 1% din cât s-a investit în ele.

Reprezentanţii Clujana SA au arătat consilierilor că au nevoie de aceşti bani pentru a-şi putea continua activitatea. Directorul general interimar al Clujana SA, Mircea Prodan, a declarat că nu poate estima exact cu cât vor creşte veniturile Clujana, dacă se vor încasa aceşti bani pe acţiunile care vor fi vândute, dar ei sunt necesari pentru a creşte producţia iar apoi vor fi şi încasări mai mari.

Clujana SA îşi va mai păstra totuşi un pachet de acţiuni în valoare de circa 355.000 de lei la Banca Transilvania, considerate cele mai profitabile.

Cel care a condus echipa care a făcut un audit anul trecut la Clujana SA, Ioan Nicoară, a afirmat în plenul consiliului judeţean că managementul promovat de fostul director Dorinel Şumlea (numit politic de USL în 2013) ar fi fost unul defectuos, că s-ar fi vândut produse la preţuri de dumping şi că acesta ar fi dat o „Notă informativă" către conducerea societăţii să nu mai permită membrilor Consiliului de Administraţie să aibă acces la documentele fabricii.

Vicepreşedintele interimar al CJ Cluj, Horaţiu Catarig, i-a reproşat lui Ioan Nicoară de ce nu a făcut plângeri către organele abilitate ale statului, pentru a investiga cele spuse de el.

Fostul director al Clujana SA, Dorinel Şumlea, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere.

Apoi „tunurile" consilierilor judeţeni, indiferent de culoarea politică, s-au îndreptat către Consiliul de Administraţie (CA) al fabricii, cerând demiterea de urgenţă a acestuia, pentru modul în care a condus unitatea în ultimii ani. Preşedintele CA al Clujana, Ionel Brie a replicat şi el consilierilor, întrebându-i de ce nu s-a luat o poziţie fermă în cazul situaţiei fabricii până acum.

Demiterea CA-ului de la fabrica de încălţăminte nu era pe ordinea de zi a forului judeţean, dar cel mai probabil chestiunea schimbării Consiliului de Administraţie al Clujana va fi discutată în proxima şedinţă a CJ Cluj.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, forul judeţean l-a mandatat pe reprezentantul instituţiei în Adunarea Generală a Acţionarilor Clujana SA să aprobe intrarea firmei pe Bursa de Valori Bucureşti, după ce piaţa RASDAQ (pe care era listată compania) s-a desfiinţat.

Astăzi era ultima zi în care se mai putea face acest lucru, iar dacă fabrica nu ar fi fost listată, ar fi trebuit să plătească acţionarilor peste 795.000 de lei, cheltuială pe care societatea nu o putea suporta.

Clujana SA are peste 400 de angajaţi şi datorii de 7,6 milioane de lei, iar în ultimii ani a înregistrat pierderi financiare însemnate, doar în 2014, pierderea operaţională a fost de un milion de lei. Societatea se află în subordinea CJ Cluj, care prin acţiunile pe care le deţine aici dar şi prin cele ale statului, pe care le administrează, este acţionar majoritar.

 

 

Comenteaza