Clujeni, atenţie la terenuri! Nou val de controale pentru buruiana care aduce amenzi uriașe

Clujeni, atenţie la terenuri! Nou val de controale pentru buruiana care aduce amenzi uriașe

Proprietarii sau deţinătorii de terenuri din Cluj sunt obligaţi să ia măsuri pentru a împiedica creşterea, înflorirea şi răspândirea ambroziei. 

Clujenii trebuie să știe că au obligația distrugerii buruienii Ambrozia de pe terenurile pe care le dețin. Distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.

Ambrozia este cea mai răspândită dintre speciile de buruieni, aceasta produce o cantitate mare de polen, care conține multiple fragmente extrem de alergizante.

Cele mai bune rezultate pentru distrugerea ambroziei se pot obține prin cosirea manuală folosind mănuși de protecție sau prin folosirea echipamentelor mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, comisia numită prin ordin al prefectului efectuează două controale pe teren. Primul control îl efectuează în perioada 1 – 15 iulie a fiecărui an, iar proprietarii care nu au aplicat măsuri de combatere sunt sancționați cu ”Avertisment”. 

Cel de-al doilea control este efectuat de către comisie în perioada 16 – 31 iulie a fiecărui an și vizează proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după ce au primit sancțiunea de avertisment.

Nivelul minim al amenzilor pentru persoanele fizice care nu combat ambrozia a crescut de sâmbătă la 750 de lei la 1.000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice nivelul minim al amenzii s-a dublat de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, scrie Adevărul.

 

Etichete
Comenteaza