Clujenii, “arşi” la buzunar cu propriul gunoi

Clujenii, “arşi” la buzunar cu propriul gunoi
Firmele de salubritate taxează ridicarea gunoiul cu mai mulţi bani decât preţul din contract, afişat chiar pe site-ul primăriei.

"Gunoierii" care acţionează în oraş au găsit soluţia, după ce Primăria a refuzat cererea lor de majorarea a tarifului la stângerea gunoiul de la clujeni. Uzează de contract şi taxază în plus oamenii care nu aruncă goiul selectiv, pe fracţii: umed şi uscat.

O riverană de pe strada Mehedinţi a sesizat recent că plăteşte mai bine de 6 lei pentru serviciile de ridicat gunoiul societăţii Rosal care se ocupă de activitate în cartierul Mănăştur. Aceasta a aminti că pe site-ul oficial al Primăriei sunt postate date care nu au niciolegătură cu realitatea, mai precis se spune că preţul la ridicat gunoiul este de 5 lei per metru cub, per persoană, per lună. Mai mult, acesta a cerut Primăriei să efectueze verificări la modul în care societăţile de salubritate taxează serviciul de ridicat gunoiul, având în vedere că societatea Rosal nu cere lunar numărul de persoane de la asociaţie şi emit facturi pe estimări.
Şeful Rosal Sergiu Hosu a declarat că clujenii sunt taxaţi în funcţie de contract şi de modul în care aruncă gunoiul. „Dacă la punctul gospodăresc există containere pentru fracţia umedă şi fracţia uscată, atunci clujenii trebuie să respecte sistemul şi să arunce gunoiul pe fracţii. Dacă nu o fac, atunci serviciul este mai scump", a afirmat Hosu.

Eugen Vereş, directorul celeilalte societăţi care ridică gunoiul în oraş, Brantner&Vereş a explicat că modul în care oamenii îşi aruncă gunoiul rezolvă multe din problemele pe care Clujul le are în prezent cu depozitarea. Cu procesele din instanţă s-a mai obţinut o perioadă de graţie, cel puţin până în vară şi deşeurile vor putea fi aruncate la Pata Rât, chiar dacă Garda Naţională de Media a sistat depozitare din octombrie anul trecut. "Noi nu taxăm clujenii în plus. Însă este nevoie să colectăm selectiv şi să îi facem pe oameni atenţi la asta. Oricum este nevoie de majorarea tarifelor. Vorbim despre actualizarea acestora cu rata inflaţiei. Pentru gunoiul aruncat selectiv tariful e de 5 lei şi ceva lunar, per metru cub. Prin aplicarea corecţiei s-ar ajunge la 6 lei şi ceva lunar pe metru cub. Pentru deşeurile nesortate, preţul ar creşte la 7 lei şi ceva pe metru cub pe lună. Am cerut deja Primăriei acest lucru", a explicat directorul Brantner.

Conform contractului încheiat cu primăria, firmele care ridică gunoiul au dreptul la actulizare preţului de contract. De altfel, operatorii de salubritate din oraş aflaţi sub contract cu Primăria au cerut în tomana anul trecut, din nou, majorarea tarifelor de ridicat gunoiul. Pentru gunoiul nesortat s-a propus un tarif de aproximativ 7 lei lunar pe metru cub, în cazul persoanelor fizice. Consiliului Local trebuie să discute propunerea anul acesta.

"Contractele pe care le-am încheiat cu Primăria pe partea de salubritate stradală şi menajeră prevăd indexarea tarifelor, anual, cu indicele inflaţiei. Dacă în 2009 motorina era 3 lei, acum este 6 lei, iar noi ridicăm gunoiul la acelaşi tarif, ceea ce nu este normal", explica şeful Rosal Cluj.

Cele două firme care operează în oraş pe partea de salubritate stradală şi menajeră au mai cerut în luna februarie Primăriei majorarea tarifelor practicate pentru aceste activităţi, însă consilierii locali au respins solicitarea. La acea vreme cele două societăţi şi-au rezervat dreptul de a se adresa intanţei pentru a oblige Primăria să reprecte prevederile din contract - majorarea tarifelor cu rata inflaţiei. Însă nu au făcut-o.

Directorul Brantner, Eugen Vereş, a declarat că societatea pe care o reprezintă a depus deja la Primărie o cerere pentru majorarea tarifelor de ridicat gunoiul.

Consilierii locali au respins la o şedinţă din luna februarie solicitarea venită de la firmele de salubrizare de majorare a tarifelor. În cazul contractului pentru salubrizarea stradală din 2006, firmele aflate în contractul cu primăria, Rosal şi Brantner au solicitat dublarea tarifelor. Consilierii locali au motivat că nu pot da curs solicitărilor deoarece, conform contractului, cererile privind majorarea tarifelor se pot face în luna octombrie-noiembrie, pentru anul următor, iar companiile au făcut respectivele cereri în decembrie 2011. În cazul salubrităţii menajere, societăţile Rosal şi Brantner, care au încheiate contracte cu primăria în acest sens în 2010, au solicitat majorarea tarifului cu peste 24%. Consilierii au considerat că cererile depuse nu au fost complete şi nu conţineau şi o justificare de oportunitate, conform legislaţiei care guvernează contractul, motiv pentru care nu au acceptat nici această solicitare de creştere a tarifelor la ridicat gunoiul.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, solicitările venite de la firmele de salubritate vor fi supuse atenţiei plenul Coniliul Local în perioada următoare. Contractul încheiat de Primărie cu Rosal şi Brantner în 2010 permite majorarea tarifelor, conform unei clauze de actualizare cu indicele preţului de consum. În 2009, când s-a adjudecat concesiunea pentru serviciul de salubritate menajeră celor două firme, primarul Sorin Apostu anunţa că locuitorii municipiului vor plăti cel mai mic preţ din ţară, 5 lei pe metru cub pe lună, pentru ridicatul deşeurilor (respectiv 15 lei pe metru cub pe lună, tarif pentru agenţii economici), acesta fiind şi argumentul pentru care cele două societăţi au câştigat licitaţia demarată de Primărie.

 

 

Comenteaza