Clujul, al doilea oraş din România cu METROU (dar diferit de Bucureşti). Licitaţie pentru studiu de prefezabilitate, în noiembrie

Clujul, al doilea oraş din România cu METROU (dar diferit de Bucureşti). Licitaţie pentru studiu de prefezabilitate, în noiembrie

Primul pas concret pentru realizarea metroului în municipiul Cluj-Napoca. Licitaţia pentru studiu de prefezabilitate, care va stabili costurile investiţiei şi traseul, va fi lansată până în 10 noiembrie 2018. Edilul Emil Boc a punctat şi cu ce va fi diferit faţă de cel din Bucureşti. 

‘’Până în 10 noiembrie vom lansa licitația pentru studiul de prefezabilitate. Așa este legea. Pentru proiecte care trec de 75 de milioane de euro, nu este suficient studiul de fezabilitate, ci trebuie făcut și unul de prefezabilitate. Avem caietul de sarcini și în câteva zile vom porni licitația’’, a spus Emil Boc, în cadrul şedinţei forului local de joi, 1 noiembrie 2018. 

Primarul Clujului a mai spus că metroul viitorului nu va avea captatoare de curent cum are azi, ci va avea baterii electrice. Potrivit acestuia, tehnologia va ajuta autorităţile locale să reducă din costurile unui astfel de proiect, iar tunelul nu va mai fi atât de mare precum în cazul tunelurilor actuale de metrou.

"Metroul viitorului nu va mai avea acele captatoare de curent şi nu va fi un tunel aşa de mare, cum este astăzi, pentru că vor fi înlocuite mecanisme electrice şi de altă natură. Va fi şi un cost mai redus. Tot ce se face va ţine cont de evoluţia tehnologiei în materie de realizare a metroului, de aceea am avut nevoie de un consultant pentru a vedea tot ce este mai actual în lume cu privire la construcţia de la zero a unui metrou”. Numai că metroul nu are captatoare (în sensul de ''dispozitiv montat la capătul unui troleibuz pentru a face un contact alunecător cu firul aerian'', conform dexonline.net), ci este conectat la curent prin ceea ce se numește ‘’a treia șină’’. Se pare că, deocamdată, primarul nu a studiat problema atât de detaliat.

Autorităţile locale spun că metroul este necesar pentru Cluj-Napoca, oraş de în următorii 10-20 de ani poate ajunge la un milion de locuitori. "Nu în ultimul rând, ne gândim şi la zonele metropolitane: Floreşti 35.000 - 40.000 locuitori, Baciu, Fleacu; toţi vin în oraş şi aglomerează", a spus Dan Tarcea, la Realitatea FM Cluj, în primăvară.

Pentru studiul de prefezabilitate au fost alocaţi, în bugetul pe 2018, 3,48 de milioane de lei. 

Comenteaza