Clujul caută, din nou, locații de carantină. Câte sunt gata să preia persoane infectate

Clujul caută, din nou, locații de carantină. Câte sunt gata să preia persoane infectate

Legea carantinei și a izolării a intrat astăzi în vigoare, astfel că, persoanele care vin din zone cu risc epidemiologic sau care au avut contact direct cu o persoană confirmată cu COVID-19, vor fi obligate să stea 14 zile în carantină. 

Autoritățile locale pregătesc noi locații pentru carantinarea persoanelor care sosesc din zonele cu risc sau care au fost contacți direcți cu persoane confirmate cu noul coronavirus. Conform prefectului Mircea Abrudean, în județul Cluj există două locații care pot fi folosite imediat.

"Momentan avem 2 locații de carantină care pot fi puse la dispoziție imediat, dintre cele care au mai avut această destinație și anterior. Suntem în curs de identificare a altora, cu sprijinul autorităților locale", a transmis prefectul Mircea Abrudean.

Guvernul a adoptat marți Hotărârea propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență privind măsurile pe care le vor lua autoritățile în perioada următoare.

Astfel, potrivit documentului, carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau într-un spațiu special desemnat de autorități, pentru persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care:

  • sosesc din zone în care riscul epidemiologie este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;
     
  • au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.
    Carantina în spații special desemnate de către autoritățile competente (carantina instituționalizată) se realizează în următoarele situații:
  • dacă persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu își pot asigura condițiile de separare fizică la domiciliu sau la locația declarată de acestea;
  • în cazul nerespectării măsurii de carantină la domiciliu sau la locația declarată, pe durata acesteia, deși persoana respectivă a consimțit-o la data instituirii.

În situația în care o persoană refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locația declarată de acestea, sau dacă încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deși a consimțit-o anterior, medicul sau organele de control recomandă, iar reprezentantul direcției de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități, dacă aceștia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

Decizia se emite în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control și se comunică de îndată persoanei în cauză.

Măsura se instituie pe durata perioadei de incubație specifice bolii infectocontagioase suspicionate. Măsura încetează la expirarea termenului specific perioadei de incubație sau anterior, ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen, cu sau fără semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, din acel moment fiindu-i aplicabile dispozițiile privitoare la măsura izolării.

În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcției de sănătate publică prin care se infirmă măsura carantinei recomandate în spațiul special desemnat de autorități sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanțe, persoana în cauză nu poate părăsi domiciliul, locația declarată pentru carantină sau, după caz, spațiul special desemnat de autorități, fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului direcției de sănătate publică.

Comenteaza