Clujul e fruntaş la alimentarea cu apă potabilă. 350 milioane de euro de la UE pentru Compania de Apă Someș

Clujul e fruntaş la alimentarea cu apă potabilă. 350 milioane de euro de la UE pentru Compania de Apă Someș
Numărul persoanelor care primesc apă de la Compania de Apă Someș s-a dublat în timp ce numărul localităților deservite a crescut de aproximativ 10 ori.

Devenită, în anul 2006, primul operator regional din România, ca urmare a deservirii concomitente a două județe - Cluj și Sălaj, Compania de Apă Someș S.A. a înregistrat în anii ce au urmat creșteri spectaculoase ale principalilor indicatori.

Dacă la nivelul anului 2006 populația deservită număra aproape 380.000 de locuitori din municipiul Cluj-Napoca și din alte 24 de localități rurale clujene, aria deservită în prezent de Compania de Apă Someș cuprinde un număr de 238 de localități, respectiv opt municipii și orașe precum și 230 de localități rurale din județele Cluj (154), Sălaj (75) și Mureș (loc. Valea Largă), cu o populație totală deservită de cca. 711.000 de locuitori.

„Această evoluție cu adevărat spectaculoasă se explică, în principal, prin investițiile masive pe care le-am realizat în tot acest timp. Desigur, în derularea acestora un rol esențial l-au avut și cele patru programe majore cu finanțare europeană în valoare de peste 310 de milioane de euro pe care le-am implementat prin intermediul Companiei noastre de Apă", a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

În ceea ce privește investițiile în lucrări de extindere a rețelei de apă potabilă și canalizare, reabilitări ale surselor de apă și stații de tratare, Compania de Apă Someș SA și Consiliul Județean Cluj, în calitate de acționar majoritar, au reușit în ultimul deceniu atragerea a nu mai puțin de 310 milioane de euro, din care peste 75% au reprezentat fonduri europene nerambursabile.

Până în acest moment, prin intermediul celor patru programe majore de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă-canal implementate, a fost creată o infrastructură ce măsoară aproape 3.500 de km de aducțiuni și rețele de alimentare cu apă - din care 2.567 de km în județul Cluj, 1.463 de km de canale colectoare și rețele de canalizare, cu un total de 37 de surse de apă și 41 stații de epurare.

În prezent, județul Cluj se situează pe locul întâi la nivel național în ceea ce privește rata populației care are toaletă sau duș în interiorul locuinței, cu un procent net superior mediei naționale. De altfel, conform Institutului Național de Statistică, Clujul avea la finele anului 2016 cel mai mare procent al populației racordate la un sistem centralizat de canalizare - 68,6%.

În ceea ce privește planurile de viitor, Compania de Apă Someș se pregătește să acceseze cel de-al cincilea program major de investiții cu cofinanțare UE, în valoare totală de 350 milioane de euro. Prin intermediul acestuia se urmărește racordarea la apă și canalizare a tuturor locuitorilor din aria urbană deservită, extinderea rețelei de apă pentru localitățile rurale mici, extinderea rețelei de canalizare și stații de epurare pentru localitățile rurale mai mari de 2000 de locuitori precum și realizarea unei aducțiuni Cluj-Sălaj în lungime totală de 164 km. Aceasta din urmă va asigura posibilitatea de conectare ulterioară a cât mai multor localități rurale la un sistem centralizat, evitându-se astfel vulnerabilitatea sistemelor locale la efectele schimbărilor climatice.

Comenteaza