Clujul, paralizat de lucrări în 2015. Traficul în centru ar putea fi restricţionat pe cele mai importante artere

Clujul, paralizat de lucrări în 2015. Traficul în centru ar putea fi restricţionat pe cele mai importante artere
Patru artere din centrul istoric vor scăpa de gropi, crăpături şi borduri desprinse, după ce a fost desemnat în instanţă câştigătorul contractului pentru lucrări de modernizare la patru străzi din centrul oraşului.

Astfel, străzile Memorandumului, Moţilor, Avram Iancu şi I. C. Brătianu ar putea să primească o nouă înfăţişare chiar din această toamnă. Licitaţia pentru proiectul „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centru"a fost iniţial câştigată de societatea Viarom Construct, cu o ofertă de 16.953.107 lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), sumă cu 7,3 milioane mai mică decât valoarea estimată a proiectului, de 24.291.200 lei, fără TVA, însă a fost contestată.

Pentru această licitaţie au fost depuse cinci oferte, însă doar două au fost admisie. Au concurat Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări (ARL) Cluj, Viarom Construct, Construct Perom, respectiv asocierile Diferit - Kiat Group Construct şi SCC Napoca - Imob Lux Construct.

Oferta celor de la Napoca - Imob Lux Construct a fost respinsă ca inacceptabilă din cauza nerespectării prevederilor hotărârii de guvern nr. 925/2006 (garanţia de participare a fost emisă pentru ofertantul SCC Napoca, fără a reflecta faptul că ofertant este asocierea Napoca SA cu Imob Lux Construct). Ofertele firmelor ARL Cluj şi Construct Perom au fost respinse, de asemenea, din cauza nerespectării cerinţelor caietelor de sarcini.

Criteriul de atribuire al licitaţiei a fost preţul cel mai scăzut, aplicat doar asupra ofertelor admisibile. Astfel, au fost luate în calcul doar Diferit - Kiat Group Construct, cu o ofertă de 19.772.290 lei, fără TVA, şi Viarom Construct, cu 16.953.107 lei, fără TVA, ultima fiind declarată drept câştigătoare.

După primele rezultate, firma Diferit a depus o contestaţie, în urma căreia Consiliul Naţional pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus anularea rezultatului licitației adjudecate către Viarom Construct, însă primăria s-a adresat instanţei clujene pentru a decide situaţia. În 23 septembrie, magistraţii au hotărât anularea deciziei Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) prin care a fost anulat rezultatul licitației pentru reabilitarea celor patru străzi din oraș.

"Ieri Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză Primăriei în disputa cu CNSC şi, în consecinţă, firma care a fost desemnată de primărie, Viarom, a fost declarată câştigătoare şi vom putea semna contractul pentru proiectul Cluj-Oraşul Comoară. Vom începe lucările poate chiar din această toamnă. Este vorba de străzile din centrul Clujului: Moţilor, Avram Iancu, Brăianu, Memorandumului. Cu alte cuvinte, primăria a reuşit să câştige procesul şi s-a aratat ca fiind bună ideea de a ataca în instanţă decizia CNSC. Decizia instanţei clujene este definitivă", a declarat Emil Boc.

Străzile în cauză au suferit în ultimii ani doar lucrări de întreţinere, altfel spus de plombare, dar nu şi de modernizare. Pe Memorandumului nu s-au mai realizat lucrări din 1998, însă şi atunci modernizarea a vizat doar o anumită porţiune.

Primăria este obligată să grăbească aceste lucrări, pentru că anul viitor oraşul va fi Capitală Europeană a Tineretului, însă noul titlu onorific ar putea găsi oraşul paralizat de lucrări. Boc a declarat că lucrările ar putea să înceapă chiar din această toamnă, dar, având în vedere faptul că durata de execuţie a proiectului este de 14 luni, anul 2015 va prinde centrul oraşului în pline lucrări de modernizare.

Pe durata acestora, circulaţia pe străzile în cauză urmează să fie închisă. Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii au precizat că vor anunţa din timp calendarul lucrărilor şi vor propune rute alternative de deplasare, astfel încât traficul să fie afectat cât mai puţin. Proiectul include realizarea de servicii de arhitectură, de peisagistică, de amenajare urbană, dar şi de inginerie şi servicii integrate de inginerie.

Comenteaza