Clujul, pregătit de sărbători cu lumini vieneze

Clujul, pregătit de sărbători cu lumini vieneze
Primăria va cheltui în această iarnă pentru iluminatul de sărbători 860.000 de lei. În schimb, va face economii cu festivităţile organizate de Ziua Naţională şi de Revelion.
Primăria Cluj-Napoca a început să monteze instalaţiile ornamentale de sărbători. Va predomina culoarea albă şi vor fi folosite elemente asemănătoare celor aplicate în Viena, a precizat primarul Sorin Apostu. Nu vor lipsi ţurţurii care “lăcrimează” şi nici perdelele luminoase. Pentru iluminatul de sărbători din acest an, municipalitatea s-a angajat să achite societăţii Elba din Timişoara 860.000 de lei. În schimb, vor fi economisiţi banii pentru concertele de 1 Decembrie, care vor fi finanţate de sponsori, în timp ce de Revelion, în afara focurilor de artificii, municipalitatea nu va organiza nici un eveniment.

Societatea Elba din Timişoara, care are contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru iluminatul de sărbători, a primit fotografii cu modele ornamentale aplicate în capitala Austriei. “Le-am sugerat să folosească elemente precum cele din Viena şi în special am cerut să predomine culoarea albă. Desigur, nu va lipsi nici roşul”, a explicat primarul Sorin Apostu. Montarea corpurilor de iluminat a început încă de ieri în zona centrală. Anul acesta, vor fi 56 de amplasamente ornate în întreg oraşul (străzi şi pieţe), la care se adaugă zonele primăriilor de cartier. Edilul a afirmat că pentru prima dată vor fi împodobite şi cele patru străzi cu circulaţie pietonală din zona centrului istoric al oraşului: Episcop Ioan Bob, Fortăreţei, Inocenţiu Micu Klein şi Potaissa. “În total, se vor instala peste şapte kilometri de ţurţuri albi, perdele luminoase în lungime totală de 789 m, 87 de bannere cu «La mulţi ani», 384 de figurine pe stâlpi şi 99 de stele 3D pe stâlpi – elementul de noutate din acest an”, a mai afirmat primarul Apostu.

Firmele care au afaceri la Cluj au fost invitate, ca şi în anii precedenţi, să se implice în împodobirea oraşului. Până în momentul de faţă, au confirmat sponsorizări Orange (pentru Piaţa Unirii) şi Ursus (pentru Piaţa Mihai Viteazul), municipalitatea aşteaptând un răspuns pentru Piaţa Avram Iancu. Brazii vor fi împodobiţi de RATUC, Diferit, Rosal, Elin, Energobit, SISEE Cluj, Voltinstal, Coral, Compania de Apă Someş, Neon, Regia Autonomă de Termoficare, Con-A, Brantner&Vereş, Concefa şi Andoconstruct. “În aceste zile se fac prospecţiuni în teren prin pădurile din zona Beliş pentru a se identifica cei 16 brazi pe care urmează să îi aducem în oraş spre a fi împodobiţi. Dorim ca în Piaţa Unirii să avem, din nou, un brad impresionant”, a dezvăluit edilul.

În ceea ce priveşte intrările în oraş dinspre Turda şi Oradea, acestea vor fi împodobite prin sponsorizare de către Elba Timişoara. Primarul a ţinut să adauge că, faţă de anul trecut, costurile pentru iluminatul de sărbători vor scădea cu 25%. Mai exact, Elba va primi 860.000 de lei. În schimb, Sorin Apostu a informat că nu se vor mai cheltui bani pentru concertele de 1 Decembrie. “Va fi un concert de muzică uşoară şi unul de muzică populară care vor fi finanţate din sponsorizări. Banii pe care îi aveam alocaţi în sensul acesta îi vom putea păstra pentru alte obiective”, a declarat Apostu. Nici de Revelion nu se va organiza vreo manifestare în afara focurilor de artificii, astfel că, în total, primăria va economisi circa 400.000 de lei.

Iluminatul ornamental va fi pornit în 3 decembrie, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun. “Datorită faptului că vom folosi în proporţie de peste aproximativ 95% lămpi de tip LED, estimăm o economie de aproximativ 10% la consumul de energie electrică”, a adăugat Sorin Apostu.

Etichete
Comenteaza