Clujul se mai alege cu o societate de stat: de drumuri

Clujul se mai alege cu o societate de stat: de drumuri
Propunerea de transformare a Regiei de drumuri în societate comercială ar putea fi aprobată în şedinţa Consiliului Judeţean de vineri. Sunt peste 350 de angajaţi în cadrul acestei regii. Alin Tişe nu a fost lăsat să implementeze acest proiect.

Fără o dezbatere în prealabil, şefii administraţiei judeţene s-au pus de acord şi au acceptat propunerea noii conduceri a Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene (RADJ). Aşa se face că regia ar urma să fie transformată în societate comercială. Directorul Călin Platon susţine că în calitate de societate de stat, această structură ar putea beneficia de mai multe avantaje. Şi fostul preşedinte al administraţiei judeţene, Alin Tişe, a avut, la un moment dat, o iniţiativă ce viza reorganizarea acestei regii. Social democraţii au respins, însă, propunerea sa, pe motiv că exista riscul ca o bună parte din cei peste 350 de angajaţi să-şi piardă locurilor de muncă.

Încă de acum câţiva ani s-a luat decizia reorganizării Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene (RADJ), având în vedere că acestă structură, cu un număr destul de mare de angajaţi, a supravieţuit dintotdeauna de pe urma contractelor furnizate de Consiliul Judeţean. Au fost mai multe situaţii în care această regie a fost dezavantajată în licitaţii de societăţile comerciale competitive astfel că la un moment dat a intrat chiar într-un conflict deschis cu o structură similară a Consiliului Judeţean (RAADPP), cea care intermediază contractele de lucrări publice pentru întreţinerea drumurilor judeţene.

RAADP are obligaţia să organizeze licitaţii pentru cele mai semnificative lucrări ale judeţului, iar RADJ nu avea capacitatea de a concura cu societăţile comerciale care au o organizare mai puţin stufoasă şi care ştiu să-şi eficientizeze costurile. Propunerea lui Tişe privind reorganizarea acestei regii nu a fost însă acceptată de social-democraţi. Aceştia au considerat că din momentul în care regia se va transforma în societate va avea obligaţia să-şi eficientizeze costurile, ceea ce ar fi însemnat ca o bună parte dintre cei peste 350 de angajaţi să-şi piardă locurile de muncă.

Acum situaţia este prezentată altfel. Noul director al regiei, Călin Platon, spune că a înaintat un plan de afaceri către Consiliul Judeţean şi că nu se ia în calcul diminuarea numărului de locuri de muncă. „În principiu nu se schimbă decât structura juridică. Nu vom mai fi regie autonomă, ci societate comercială. Acţionarul majoritar va fi Consiliul Judeţean şi în continuare vom participa la acelaşi tip de licitaţii pentru a obţine contracte de lucrări, ca şi până în prezent", a subliniat Platon. El a adăugat că o societate are mai multe beneficii decât o regie: „Regia nu poate să acceseze fonduri europene, în timp ce societatea are acest drept, chiar dacă e societate de stat. Dacă vom deveni societate vom putea accesa finanţări pentru o serie de dotări, pentru utilaje, pentru formarea personalului". În prezent, regia nu are probleme financiare, a ţinut să precizeze Platon.

De altfel, anul 2013 a şi fost încheiat cu un mic profit de circa 20.000 de lei. "Nu se pune problema să dăm oamenii afară. La câte contracte avem în prezent poate chiar va mai fi nevoie să angajăm", a spus Platon.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţea, Ioan Oleleu, a explicat că propunerea conducerii RADJ este acceptată şi pentru că se doreşte sprijinirea acestei structuri. „Ideea era ca o parte din lucrările pe care le putem atribui direct RADJ să nu mai treacă prin RAADPP. Acum aşa se întâmplă, iar RADJ trebuie să se înscrie la licitaţia RAADPP, împreună cu cu toate celelalte societăţi comerciale. Dacă o vom transforma în societate vom putea să-i atribuim direct lucrările de întreţinere a drumurilor care nu depăşesc un anumit prag valoric", a comentat Oleleu.

Preşedintele Horea Uioreanu a menţionat că propunerea conducereii RADJ, de transformare a acestei structuri în societate comercială, va fi analizată în comisiile speciale ale Consiliului Judeţean, iar dacă se va ajunge la un consens ar urma să se aprobe în şedinţa publică de vineri. Consiliul Judeţean mai deţine şapte societăţi comerciale: Tetarom, Agrotransilvania, Univers T, Cluj Arena, Compania de Apă, Clujana, Societatea de Pază şi Protecţie dar şi trei regii: RADJ, RAADPP şi Aroportul Internaţional Avram Iancu Cluj.

 

 

Etichete
Comenteaza