Clujul, supravegheat cu 220 de camera

Clujul, supravegheat cu 220 de camera
Încăperea de unde Primăria Cluj-Napoca monitorizează oraşul 24 de ore din 24 a fost prezentată ieri.
Primăria Cluj-Napoca a prezentat ieri încăperea de unde, de pe monitoare LCD, este supravegheat oraşul. Un dispecer - ofiţer al Poliţiei Comunitare - ia pulsul municipiului 24 de ore din 24, observând ceea ce se petrece în 79 de zone din Cluj-Napoca, unde au fost montate camere de supraveghere. Imaginile captate de cele 220 de camere sunt păstrate 15 zile şi vor fi predate şi Poliţiei Cluj, la cerere.

Primarul Sorin Apostu speră că municipiul a intrat într-o nouă “eră”, a unui Cluj mai sigur, având în vedere că sistemul de supraveghere cu camere de luat vederi a devenit operaţional. Edilul a prezentat ieri presei încăperea de unde este supravegheat oraşul: acolo există un birou şi mai multe ecrane LCD pe care sunt disponibile imagini din 72 de puncte din municipiu. Sistemul de monitorizare video a traficului rutier a fost pus în funcţiune din această săptămână, fiind gândit pentru a creşte nivelul de siguranţă al cetăţenilor din municipiu. Pentru câteva zile sistemul se va afla în faza de teste şi reglaje ale camerelor video.

În total, există 79 de zone supravegheate cu 220 de camere. Sunt supravegheate intrările în oraş, principalele intersecţii, obiectivele de interes local sau mobilierul urban, care este sistematic supus vandalizărilor şi distrugerilor, precum şi locuri cu risc mare de depozitare ilegală de deşeuri. “Sistemul ne va permite un mai bun control al zonelor cu risc mare, atât în privinţa traficului rutier, cât şi în ceea ce priveşte depozitările ilegale de deşeuri”, a declarat primarul Sorin Apostu. Oficialul a adăugat că sistemul de supraveghere a funcţionat încă de anul trecut, însă monitorizarea s-a făcut doar în centrul oraşului, cu 25 de camere de supraveghere oferite gratuit de Compania Electrogrup.

Pentru că sistemul s-a dovedit funcţional şi de ajutor mai ales pentru poliţie, dar util şi pentru depistarea pagubelor produse pe domeniul public, primăria a decis să închirieze unul mai complex pentru supravegherea întregului oraş. Licitaţia a avut loc în 9 august şi a vizat un acord cadru pe şapte ani. Contractul de închiriere şi realizare a unei reţele de telecomunicaţii la nivel de municipiu a fost câştigat tot de către Electrogrup, cu un preţ unitar de 179 lei + taxa pe valoarea adăugată/cameră/lună. Primăria va achita costurile de exploatare, de 472.000 de lei pe an. “Camerele au fost montate în aşa fel încât să poată vizualiza numerele maşinilor din trafic, pentru a-i putea identifica pe cei care nu respectă regulile de circulaţie. Sistemul este alcătuit din trei componente principale: partea de captare a imaginilor, reţeaua de transmisii de date pe fibră optică şi dispeceratul central de monitorizare şi înregistrare. Acesta este deservit 24 de ore din 24, iar înregistrările se păstrează 15 zile”, a menţionat edilul.

Şeful Serviciului Siguranţa Circulaţiei din cadrul primăriei, Mirela Mărincean, a declarat că imaginile captate de pe cele 25 de camere montate iniţial în oraş s-au dovedit extrem de utile pentru prinderea autorilor unor furturi sau în cazul unor accidente de circulaţie. “Imaginile ne sunt cerute de secţiile de poliţie din judeţ. Am primit solicitări de la Floreşti, de la Gilău, de la Huedin, în funcţie de cazurile pe care poliţiştii le aveau. Imaginile au fost extrem de utile pentru identificarea autorilor unor furturi de ATV-uri, din case de amanet, dar şi pentru stabilirea făptaşilor în cazul accidentelor de circulaţie”, a spus Mărincean.

Şeful Poliţiei Municipiului, comisarul-şef Marcel Bonţidean, speră ca până la finalul anului şi poliţia să se conecteze la sistemul de monitorizare al primăriei. “Acum se lucrează la amenajarea Secţiei 3 de poliţie, care va funcţiona pe strada Albac. Aici vom avea şi noi un dispecerat unde vor fi disponibile imaginile captate de camerele de supraveghere din Cluj. Sperăm ca lucrările să se încheie undeva pe 20 noiembrie, dată de la care vrem să devină operaţional şi dispeceratul nostru. Suntem singurul oraş din ţară monitorizat video, ceea ce reprezintă un avantaj foarte mare pentru noi. Până acum, imaginile surprinse pe camerele din oraş ne-au ajutat la identificarea autorilor unor furturi din autoturisme, ai unor furturi din magazine sau chiar a celor implicaţi în acte de violenţă”, a spus comisarul-şef.

Comenteaza