Dispar șoferii de la CTP. Clujul va avea primul autobuz autonom din România

Dispar șoferii de la CTP. Clujul va avea primul autobuz autonom din România

Primul autobuz autonom din țara noastră ar putea circula pe străzile din Cluj-Napoca începând de anul viitor, a anunțat directorul de dezvoltare al primăriei, Ovidiu Cîmpean.

Primăria lucrează la un proiect-pilot împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și cu companii din domeniul tehnologiei, transmite EBS Radio. Clujul ar urma astfel, exemplul unor orașe europene.

„Propunem o linie zero în zona centrală a orașului, care să fie deservită de un autobuz autonom. Un proiect care deja se testează în unele orașe europene cum ar fi Viena, Lyon sau Paris. Într-unul sau maximum doi ani putem să testăm, să avem un proiect pilot pe aumite rute bine stabilite. Sigur, pe parcursul dezvoltării tehnologiei vom putea să extindem acest proiect pilot”, a declarat directorul de dezvoltare al municipalității, Ovidiu Cîmpean.

Astfel de proiecte inovative de mobilitate urbană se vor afla printre prioritățile Uniunii Europene, în viitorul exercițiu financiar, a adăugat Cîmpean. Compania de Transport Public (CTP) este care gestionează acest serviciu în Zona Metropolitană din Cluj-Napoca.

Continuarea amenajării benzilor dedicate, asigurarea unei flote de transport public 100% electrice până în 2030, extinderea spațiilor pietonale sau realizarea metroului și a trenului metropolitan sunt alte investiții care ar urma să îmbunătățească mobilitatea clujenilor.

Comenteaza