Clujul va avea un sistem de tip Waze

Clujul va avea un sistem de tip Waze

Proiectul Smart Territory, prin care Clujul devine primul județ SMART din România, va avea un sistem în care orice informație despre un teren sau o proprietate va fi accesibilă clujenilor.

„Prin implementarea proiectului Smart Territory se eficientează procesul decizional și se scurtează considerabil timpul necesar pentru a emite documentele în materie de urbanism.

După ce acest prim plan se va întâmpla, Clujul va trece la etapa a doua, în care veți avea, după modelul Waze (aplicație software de navigație GPS, n. red.), pe care îl folosim cu toții, un sistem în județ prin care printr-un simplu click veți putea afla situația juridică a oricărui drum, a fiecărei proprietăți sau a oricărei parcele de teren”, a declarat, la ZIUA LIVE, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe.

Smart Territory, va asigura în primă fază o suprapunere de hărți în ceea ce privește utilitățile. Proiectul în sine vizează trei componente: ghișeul unic, atlasul geografic și arhiva electronică.

„Prin acest proiect important, la o simplă tastare puteți afla tot ceea ce înseamnă proprietatea unui teren, cine este proprietar, dacă sunt utilități, care este statutul juridic al terenului, planul urbanistic, rețele sau interdicție, tot ceea ce înseamnă din punct de vedere al construcțiilor.

Putem spune că avem o reală modernizare, respectiv eficentizare a procesului decizional și o scurtare consistentă a timpului necesar de emitere și analiză a documentelor. Pentru prima dată va circula documentul și nu va mai circula persoana”, a precizat Tișe.

Acesta a mai spus că se asigură un proces rapid în domeniul autorizării lucrărilor de construcție „practic se digitalizează întregul proces de depunere a documentelor”.

Tișe a mai afirmat că hârtiile vor fi istorie, oamenii vor avea în sistem electronic toate informațiile, iar „cel mai important lucru este că vor vedea ce face fiecare funcționar public, de ce un document stă o săptămână, o lună sau 10 luni la un departament, iar persoana în cauză poate sesiza oricând acest aspect”, a explicat președintele CJ Cluj.

„Implementarea acestui proiect realmente va moderniza consistent și va veni în beneficiul clujenilor. Proiectul urmărește să realizăm o administrație performantă, la standarde europene”, a conchis Tișe. Smart Territory este un proiect finanțat din fonduri europene, iar beneficiarul final este fiecare cetățean care intră în contact cu CJ.

Acesta asigură un proces rapid, transparent, în domeniul autorizării lucrărilor de construire: se digitalizează întregul proces de depunere a documentelor necesare obținerii autorizației de construire, se digitalizează toate procedurile de verificare, redactare și urmărire a actelor realizate de către funcționarii din administrație și se asigură un standard comun la nivelul întregului județ.

Comenteaza