Update Video Foto Clujul Verde: 100 ha de noi parcuri, 100 milioane euro. Boc: "Chiar dacă mă înjură lumea că luăm de la şoferi şi dăm la pietoni"

Clujul Verde: 100 ha de noi parcuri, 100 milioane euro. Boc: "Chiar dacă mă înjură lumea că luăm de la şoferi şi dăm la pietoni"

Primăria a prezentat, în cadrul seriei de consultări pentru stabilirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, planurile pentru Clujul Verde. Investiţiile se ridică la 100 de milioane de euro, bani europeni, iar clujenii se vor putea relaxa în peste 100 ha de parcuri noi. 

"Green, digital, resilience. Acestea sunt cele trei cuvinte de care trebuie să ţinem cont dacă vrem bani de la UE sau calitatea vieţii ca în Europa. Astăzi discuţia este despre green, prioritate top în Parlamentul European.

Sper că oraşul nostru a înţeles acest lucru, chiar dacă mă înjură lumea că luăm de la şoferi şi dăm la pietoni. În cadrul dezbaterii publice am subliniat că viitorul mobilității se conturează prin transportul public eficient și transport alternativ mașinilor personale. Până în 2026 transportul în comun din Cluj-Napoca va deveni 100% nepoluant, electric.

Astăzi deja jumătate din flota de transport a orașului este verde, nepoluantă. În acest sens, primăria introduce în continuare troleibuze, tramvaie noi, autobuze electrice. În același timp, continuăm proiectul pentru metrou și tren metropolitan", a declarat primarul Emil Boc. El a prezentat șase direcţii aborbare de municipalitate pe această temă.

1. 100 ha de noi parcuri în oraş,100 de milioane de euro investiţie
2. 100.000 de noi arbori plantaţi până în 2030
3. Coridoare verzi – Canalul Morii, Someş, Becaş şi Nadăş
4. Transport verde nepoluant – autobuze, troleibuze, metrou, tren metropolitan
5. Spaţii pietonale şi nu pentru maşini, piste de biciclete
6. Staţii mobile de măsurare a calităţii aerului şi modernizarea celor existente

În ceea ce priveşte noile parcuri din oraş, Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj-Napoca, a enumerat proiectele şi stadiul în care se află acestea. Proiectele ar urma să fie finalizate până în 2030.

- Parcul Între Lacuri: proiect finalizat anul acesta cu o suprafață de 1 ha, unde au fost plantați 165 arbori (1,7 mil. euro)

- Parcul Tineretului (Pădurea Clujenilor): proiect în execuție care urmează a fi finalizat în decembrie 2021 pe 21,3 ha, unde se propune plantare a 1.505 arbori (4,9 mil. euro).

- Malurile Someșului: proiect în curs de finalizare a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție cu o suprafață de 7 ha, unde vor fi plantați 2.000 arbori (30 mil. euro).

- Baza sportivă și parcul de agrement La Terenuri: au început lucrările de execuție și urmează finalizarea acestora până în toamna anului viitor. Suprafața este de 4,3 ha și vor fi plantați 428 de arbori.

- Parcul Est: pregătirea documentației pentru lansarea unui concurs internațional de soluții împreună cu Ordinul Arhitecților din România. Suprafața este de 54 ha, iar valoarea proiectului, de 33 mil. euro.

- Parcul Bună Ziua: s-a semnat un contract cu OAR pentru lansarea unui concurs internațional de soluții pentru amenajarea parcului. Suprafața acestuia va fi de 9,5 ha.

- Parcul Zorilor: a fost aprobat studiul de fezabilitate (SF), iar planul urbanistic zonal (PUZ) se află în curs de elaborare. Suprafața va fi de 1,2 ha cu 188 arbori plantați (18,8 mil. lei, cu TVA inclusă)

- Continuarea proiectului de amenajare a malurilor Someșului, în vecinătatea tronsonului Canalului Morii din zona Parcul Rozelor: se va dubla suprafața parcului prin amenajarea tronsonului Canalului Morii pe 2,5 ha (18,8 mil. lei, cu TVA inclusă). Se lucrează la realizarea studiului de fezabilitate.

- Parcul Feroviarilor: s-a finalizat proiectul tehnic și se lucrează la lansarea licitației de execuție. Suprafața este de 5,3 ha, unde se propune plantarea a 510 arbori.

- Parcul Armătura: se va lansa licitația pentru lucrările de execuție și modernizare pentru această zonă cu o suprafață de 3,2 ha, unde vor fi plantați 103 arbori (4,8 mil euro).

- Amenajarea Dealului Cetățuia pe 10 ha în proprietate publică (15 hectare suprafaţa studiată). Momentan se lucrează la realizarea PUZ și SF, urmează ca până în primăvara anului viitor să fie lansată licitația pentru execuție.

- Parcul I. L. Caragiale: a fost finalizat studiul de fezabilitate. Proiectul include o suprafață de 0,5 ha, unde vor fi plantați 44 arbori (25,5 mil. lei, cu TVA)

- Proiect Pădure - Parc în zona Făget pe o suprafață de 40 ha: în curs de finalizare a SF.

- Proiect Pădure - Parc Hoia pe o suprafață de 74 ha - proiect al Consiliului Județean: se lucrează la PUZ, DTAC și PT (10 mil. euro).

Pe lângă aceste proiecte aflate în diverse stadii de implementare, se vor lua în calcul următoarele:

- Amenajarea malurilor Someșului - etapele 3 și 4, extinderea conceptului în Zona Metropolitană Cluj (ZMC)
- Master Plan pentru Canalul Morii
- Reamenajarea malurilor unor cursuri de apă din Cluj-Napoca (pârâurile Becaș, Nadăș, Calvaria, Țiganilor)

"Concluziile principale în urma dezbaterii subliniază faptul că pe termen mediu și lung, strategia Primăriei Cluj-Napoca include amenajarea unui nou parc în fiecare cartier al orașului, dar și soluții pentru un spațiu public de calitate, cu mobilitate sustenabilă și culoare pietonale noi", a punctat edilul Clujului. 

Clujul Verde: 100 ha de noi parcuri, 100 milioane euro. Boc: "Chiar dacă mă înjură lumea că luăm de la şoferi şi dăm la pietoni"

Amintim că Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ZMC, a început activitățile pentru SIDU Cluj 2030, proces care va fi realizat cu expertiza Băncii Mondiale. În perioada următoare a inițiat o serie de consultări și dezbateri publice pe teme sectoriale importante în realizarea SIDU.

Având în vedere recomandările legale cauzate de criza produsă de coronavirus, dezbaterile programate pe durata lunii iulie vor fi organizate cu ajutorul instrumentelor digitale. Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Comenteaza