Cod roşu pentru dezvoltare. Nu mai pot emite autorizații de construire

Cod roşu pentru dezvoltare. Nu mai pot emite autorizații de construire
| Foto: Arhiva

Planul urbanistic general a expirat, așa că oamenii din comuna Florești care doresc să construiască nu mai au reglementări pe care să le urmeze.

Inspectoratul de stat în construcții a interzis Primăriei Florești să mai emită autorizații de construire. "ISC a redactat un proces verbal în care, da, îi este interzis Primăriei Florești să mai emită autorizații de construire în baza planului urbanistic general, care a expirat", au arătat sursele ZIUA de CLUJ.

Planul urbanistic general al Floreștiului a fost elaborat în 2005 și avea valabilitate zece ani. În 2015, Consiliul Local a decis să îl prelungească pentru încă doi ani, apoi - în 2017 - perioada de valabilitate a fost prelungită cu încă un an. "Dacă, în 10 ianuarie 2017, Consiliul Local decidea să prelungească PUG cu încă cinci ani, nu era nicio problemă. PUG-ul putea fi prelungit chiar până în 2025. Au ales să îl prelungească numai pentru un an, iar acum au rămas fără", a mai arătat sursa noastră.

Noul plan urbanistic general este în lucru. Se ocupă de acest aspect fostul arhitect-șef al județului, Radu Spânu, prin Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai.

"ISC nu ne poate interzice să eliberăm autorizații de construire, ei doar pot să nu participe. Singurul care ne poate interzice este reprezentantul guvernului în teritoriu, care este prefectul. Noul PUG este aproape terminat, dar nu vreau să ne grăbim cu el. Am făcut niște adnotări privind intrarea unor terenuri în intravilan, lucru pe care ni l-au cerut și unii dintre cetățeni, de asemenea trebuie să prevedem clar culoarul centurii metropolitane. Avem în plan și un drum de coastă, la limita dintre Florești și Baciu. În plus, nu concep ca PUG-ul să nu fie supus dezbaterii publice, pentru că locuitorii comunei ar putea veni cu multe idei valoroase", a spus Horia Șulea, primarul comunei Florești.

Ce efecte are interdicția primită de Primăria Florești? Nu foarte mari. Cei care au aprobate planuri urbanistice zonale dinainte sau cărora li se aprobă de aici înainte planuri urbanistice zonale, în Consiliul Local, vor putea beneficia de autorizații de construire. În schimb, nu se vor putea elibera autorizații de construire direct, pentru cei care respectau reglementările urbanistice. Pentru că nu mai există reglementări urbanistice.

Comenteaza