Colectăm selectiv gunoiul, dar n-avem unde-l depozita

Colectăm selectiv gunoiul, dar n-avem unde-l depozita
Lucrările pentru consolidarea versantului pe care se construieşte depozitul de deşeuri n-au fost încă atribuite. Şeful judeţului se laudă că lucrările vor fi, totuşi, gata până în toamnă.

Etapa de conştientizare a publicului în privinţa colectării selective a deşeurilor a demarat începând de ieri. Consiliul Judeţean Cluj nu poate preconiza, însă, când va deveni funcţional noul sistem de gestionare a deşeurilor menajere din Cluj. Preşedintele Horea Uioreanu are speranţe că acest lucru se va întâmpla în toamnă, însă el nu şi-a putut respecta promisiunile nici anul trceut. Mai mult, lucrările la depozitul de deşeuri sunt condiţionate de situaţia amplasamentului. O parte din teren necesită lucrări de consolidare, care nu au fost încă atribuite unui constructor.

Implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj prevede mai multe etape, numai că administraţia judeţeană n-a reuşit să se achite decât de o parte din sarcinile trasate în cadrul acestui proiect. Au fost atribuite mai multe contracte, iar cel mai important se referă la construirea depozitului ecologic de deşeuri. De asemenea, s-a atribuit contractul pentru construirea staţiilor de transfer şi alte contracte mai mici ca valoare, precum cel pentru conştientizarea publicului în privinţa colectării selective a deşeurilor. Cele mai importante contracte stagnează. Pentru staţiile de transfer lucrările sunt finalizate în proporţie de 60%. Liderul Consiliului Judeţean a arătat că data limită pentru aceste obiective este 30 iunie. Cu un blocaj major se confruntă, însă, contractul care vizează constrcuirea depozitului de deşeuri. Administraţia judeţeană avea obligaţia să pună acest obiectiv în funcţiune încă de acum un an. Lucrările au avansat foarte greu, iar o parte din vină pentru această situaţie ar avea-o şi proiectantul. Pe de altă parte, liderii Consiliului Judeţean promiteau la începutul anului trecut că în maxim 10-11 luni lucrările se vor încheia. În martie 2014 Uioreanu afirmă din nou că depozitul va fi gata în toamnă. Toate acestea în condiţiile în care amplasamentul pe care se realizează construcţia are nevoie urgent de lucrări de consolidare. Până la acest moment, administraţia judeţeană n-a reuşit să atribuie contractul de lucrări, deşi ofertele de la licitaţie au fost deschise acum câteva săptămâni. De altfel, administraţia judeţeană a mai anulat o licitaţie ce viza atribuirea acestor lucrări, din pricina unor neclarităţi apărute în caietul de sarcini. În prezent, gunoaiele de pe teritoriul municipiului sunt depozitate la groapa de la Pata Rât, pe care administraţia judeţeană avea obligaţia, de asemenea, s-o închidă şi să o ecologizeze, încă din 2010. De altfel, reprezentanţii Gărzii de Mediu au atras atenţia în mai multe rânduri că autorităţile locale depozitează ilegal gunoiul pe rampa de la Pata Rât. Proiectul sistemului integrat de deşeuri are o valoare de 229 de milioane de lei. Din această sumă, 171 de milioane sunt suportate din fonduri europene. Reprezentanţii Consiliului Judeţean intenţionează să mai includă o serie de lucrări în costurile eligibile ale proiectului. Între timp, agenţia Vitrina a demarat campania de informare şi conştientizare a publicului pe tema colectării selective a deşeurilor. Valoarea contractului derulat de Vitrina se ridică la 698.000 de lei.

Comenteaza