Şcoli între schele. Între "nu intraţi" şi "am deschis pe nivele" GALERIE FOTO

Şcoli între schele. Între
Două şcoli clujene încep anul între schele.

Liceul „Avram Iancu" şi Şcoala „Ion Agârbiceanu" au intrat într-un proces de modernizare anul trecut. Lucrările ar fi trebuit încheiate din primăvară, dar termenul de finalizare a fost împins până la începerea anului şcolar. Ba chiar şi după, având în vedere că schelele au rămas montate în jurul imobilelor, iar muncitorii încă mai aveau operaţiuni de făcut. Mai puţine, în cazul Liceului „Avram Iancu", mai multe dacă ne referim la „Ion Agârbiceanu".

La o vizită făcute pe cele două şantiere, în 24 august, prefectul Gheorghe Vuşcan a prognozat că lucrările nu vor fi încheiate, deşi constructorii şi reprezentantul primăriei, Ovidiu Câmpean, susţineau contrariul. Iată că Vuşcan, inginer de meserie, a avut în bună parte dreptate.

Clădire interzisă elevilor în prima zi

„Nu aveţi voie să intraţi. De mâine va funcţiona clădirea. Azi facem curăţenie", ni s-a spus la uşa noii clădiri a liceului „Avram Iancu", prevăzută cu 14 săli de clasă, două laboratoare şi o bibliotecă. Sălile de clasă sunt finalizate, dar biblioteca a rămas neamenajată. Două laturi ale imobilului, cele ascunse vederii, au nevoie de finisaje exterioare, de aceea schelele au fost păstrate. „Duminică am lucrat de la 7 dimineaţa la 10 seara", a arătat unul dintre şefii şantierului, care a menţionat că elevii vor putea intra totuşi în clădire chiar de luni.

La „Avram Iancu" au venit să participe la festivitatea de deschidere primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Vuşcan, şi inspectorul şcolar general al judeţului, Valentin Cuibus. Boc nu a văzut schelele. „Ne bucurăm că am reuşit să terminăm noua clădire şi sala de sport", a spus Boc, felicitându-l pe managerul de proiect din cadrul primăriei, Ovidiu Câmpean.

Lucrările de modernizare la Liceul Teoretic "Avram Iancu" înseamnă o clădire nouă, un lift la imobilul vechi şi o nouă sală de sport. În cele mai multe săli de clasă au fost montate deja tablele şi băncile, iar două laboratoare sunt gata, însă nu au instalat mobilierul. Investiţia de la "Avram Iancu" a costat 11,2 milioane de lei, dintre care 8,7 milioane au venit de la Uniunea Europeană. Firma care a executat lucrările este Ceconi.

"Agârbiceanu" se deschide pe nivele

Primăria Cluj-Napoca realizează o investiție de 30 de milioane de lei la şcoala din cartierul Mărăști, care ar fi trebuit finalizată în primăvară. Ultimul termen dat de primărie a fost 12 septembrie, asta după ce constructorii nu au putut termina treaba la finalul lui august.

Şcoala ar urma să aibă eficienţă energetică foarte mare, este prevăzut un sistem de tratare a aerului cu o recuperare a căldurii de peste 71% din aerul viciat. De asemenea, va avea corpuri de iluminat cu led și o placare cu un sistem de polistiren de 30 cm. Toate aceste măsuri reduc facturile la energie electrică și la căldură cu peste 50%. Proiectul are în vedere și achiziționarea unor echipamente IT, calculatoare, servere, centrală telefonică, table interactive, dar și mobilier, peste 1.000 de piese și 700 de corpuri pentru dotarea cabinetelor școlare și a laboratoarelor.

Munca de pe acest şantier este departe de a fi încheiată. „Am deschis clădirea pe nivele. Primele două sunt utilizabile, acum lucrăm sus", a spus un inginer de pe şantier. "Doar la mansardă se mai lucrează, în rest este gata. Am fost duminică şi totul era curaţat şi pregătit. Ceea ce este important e că nu mai trebuie să vină clase după-amiaza", a spus managerul de proiect Ovidiu Câmpean.

La Şcoala cu clasele I-VIII "Ion Agârbiceanu" au fost realizate două corpuri de clădire noi, o sală multifuncţională nouă, patru corpuri de clădire modernizate, un spaţiu nou pentru pauza de masă. Investiţia realizată la Şcoala "Ion Agârbiceanu" se ridică la suma de 22,8 milioane de lei.

Lucrările sunt executate de asocierea Coldea Construcţii - Grup Energoinstal - Dava Invest. Coldea Construcții, o firmă cu sediul în Cluj-Napoca, este controlată de Gabriel Mihai Coldea şi de Vasile Pop. Dava Invest a fost înfiinţată în 2008, la doi ani după Construdava (controlată de omul de afaceri Ioan Bene), cele două societăţi având sediul la aceeşi adresă, în Sighetu Marmaţiei.

O a treia şcoală reabilitată în parte din fonduri europene, „Mihai Eminescu", are termen de finalizare la 1 decembrie, iar până atunci elevii învaţă în imobile de la liceul „Anghel Salingy".

DECLARAŢIE
„Lucrările la Avram Iancu sunt mai avansate, constructorii sunt mai serioşi. Elevii au putut intra în clase, au existat dotările necesare, inclusiv la exterior s-a placat, cel puţin deasupra intrării, deşi eram pesimist că vor reuşi. Acolo lucrările sunt oarecum finalizate. Dincolo, la Agârbiceanu, nu am mers ca să nu pun sare pe rană. Primarul Emil Boc mi-a spus că lucrările sunt gata, mai puţin un corp, unde se intervine pe exterior. Vom merge şi acolo, dar discret. În ceea ce priveşte şcoala Eminescu, acolo sunt prea multe de făcut. Sper ca măcar din semestrul al doilea să poată intra elevii. Ei sunt primii afectaţi"
Gheorghe Vuşcan, prefectul Clujului

Comenteaza