Combinatul social din Câmpia Turzii începe producţia pentru Ikea

Combinatul social din Câmpia Turzii începe producţia pentru Ikea
Partenerul privat pe care AJOFM l-a cooptat în proiect este societatea Ves SA. Instituţia are încheiat un contract de producţie cu concernul suedez IKEA, pentru o perioadă de şase ani.

Sute de oameni, care au fost disponibilizaţi de la fabrica Mechel Câmpia Turzii, s-au prezentat ieri la întâlnirea cu reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj pentru a fi înscrişi în proiectul combinatului social. Minim 380 de persoane vor putea lucra în acest combinat social, care, în primă instanţă, va produce pentru firma Ves SA. La rândul ei, firma Ves are încheiat contract de furnizare cu IKEA, astfel că produsele angajaţilor combinatului social vor fi utilizate de concernul suedez.

Pentru alte peste 360 de persoane, AJOFM va asigura, în cadrul aceluiaşi proiect finanţat de UE, instruire pentru a fi reîncadrate pe piaţa muncii, dar şi bani (câte 1.000 de euro de persoană), pentru firmele care sunt dispuse să angajeze. Proiectul european în valoare de 6,4 milioane de euro vizează pe foştii angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii, cei care şi-au pierdut locul de muncă în prima tranşă de disponbilizări. "Un număr de 743 de persoane vor beneficia de proiect care prevede o ţintă de angajare pentru minim 380 de oameni. Desigur, planul meu este să putem angaja mult mai mulţi şi sunt convins că o să şi reuşim acest lucru", a precizat directorul AJOFM, Daniel Don, cel care, de altfel, a şi gândit acest proiect . Combinatul social ar urma să-şi înceapă activitate din aprilie - mai, urmând ca până la acel moment să fie asigurat sediul şi liniile de producţie.

Principalul colaborator în acest proiect este firma Ves SA, care are încheiat un contract cu concernul suedez IKEA. "Această firmă va oferi de lucru combinatului social pentru o perioadă de patru ani. Între timp, desigur, combinatul va putea să încheie şi alte contracte de furnizare, pentru firma De'Longhi", a spus Don. El a mai explicat că acest combinat ar urma să funcţioneze cu minim 250 de angajaţi, plus 80 de mentori. Mentorii se vor ocupa să-i instruiască pe colegii lor, urmând ca după ce expiră perioada de sustenabilitate a proiectulului (de patru ani) ei să rămână ca angajaţi în cadrul combinatului social. Fiecare angajat al combinatului social va fi împroprietărit cu suma de 15.000 de euro. "Cu aceşti bani puşi la comun, angajaţii îşi vor achiziţiona utilajele necesare, conform recomandărilor firmei Ves. Comenzile IKEA sunt foarte stricte, aşa încât se impune ca şi utilajele să respecte anumite norme", a explicat Don. Sute de oameni care au fost disponibilizaţi de Mechel au venit ieri şi s-au înscris în proiectul AJOFM Cluj. Don a explicat că oamenii vor fi chemaţi la interviuri, urmând ca transportul lor să fie decontat. În funcţie de aptitudini, de gradul redus de oupare, de vârstă şi nu numai, vor fi selectate persoanele care vor intra să lucreze în combinatul social, pe de o parte în calitate de asociaţi şi proprietari (250 de persoane), iar pe de altă parte, ca mentori (80 de persoane). Restul de până la 743 de persoane care vor fi primate în cadrul acestui proiect, vor beneficia gratuit de instruire, în primul rând, pentru a se putea reintegra pe piaţa municii.

În al doilea rând, AJOFM alocă firmelor interesate câte 1.000 de euro pentru fiecare persoană în parte, care ar urma să fie angajată. "Condiţia este ca firmele să păstreze angajările minim un an de zile", a explicat Don. La întâlnirea cu oamenii din Câmpia Turzii a fost prezent şi preşedintele Comisiei de Muncă a Senatului, Liviu Pop. Acesta a apreciat că, deşi a demarat mai greu, proiectul AJOFM este cât se poate de benefic pentru că asigură direct locuri de muncă, pe lângă strategiile de pregătire de care, de asemenea, vor beneficia mulţi disponibilizaţi. "Câmpia Turzii era un oraş monoindustrial, dar astfel de locuri sunt mult mai multe în ţară. Mă mir cum de până acum nu s-a gândit nimeni să implementeze astfel de proiecte, pentru că oamenii din aceste zone nu îşi mai pot găsi un loc de muncă", a spus Liviu Pop. Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a încercat să politizeze evenimentul de ieri de la Câmpia Turzii, însă oamenii l-au huiduit.

 

Comenteaza