Câți ucraineni și-au găsit loc de muncă la Cluj în cei trei ani de război la ei în țară. Vezi joburile preferate
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Feb 2025, 11:50
- Economie
- Ascultă știrea

Mii de ucraineni s-au angajat în România de la începerea războiului cu Rusia, iar o parte dintre ei și-au găsit loc de muncă și la Cluj.
Peste 3.200 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) de la începutul răboiului din țara vecină, arată cele mai recente date ale instituției, potrivit economedia.ro.
Câți ucraineni s-au angajat la Cluj de la începerea războiului din țara lor
Conform sursei citate, cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: Constanța (5.876), București (5.399), Ilfov (1.987), Maramureș (1.630), Brașov (1.582), Galați (1.008), Suceava (934), Cluj (740), Iași (739), Sibiu (613), Timiș (587).
Aceștia și-au găsit locuri de muncă în diverse domenii: au venit în România ingineri și patiseri, dar și un violonist sau macaragii macarale plutitoare. Pe de altă parte, multre dintre job-urile anunțate de angajatorii români sunt pentru muncitori necalificați.
24.165 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii, în perioada 24.02.2022-17.02.2025.
Totodată 736 de angajatori au fost dispuși să angajeze cetățeni ucraineni, și au declarat 6.165 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane.
Cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru muncitori necalificați: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; ambalator manual; muncitor necalificat în industria confecțiilor; confecționer-asamblor articole din textile; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; lucrător bucătărie (spălător vase mari); ajutor bucătar; muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții; ajutor ospătar; manipulant mărfuri; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; sudor etc.