Comisia Europeană: Spitalul regional de urgență poate fi construit de CJ Cluj

Comisia Europeană: Spitalul regional de urgență poate fi construit de CJ Cluj
| Foto: Arhiva

Comisia Europeană (CE) oferă județului Cluj o soluție pentru a merge mai departe în realizarea spitalului regional de urgență, însă decizia stă în mâinile Guvernului.

Consiliul Județean (CJ) Cluj ar putea lua locul Ministerului Sănătății, ca beneficiar al proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, potrivit Comisarului european Corina Crețu. În acest sens, autoritățile județene vor solicita Guvernului României să declare Consiliul ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului:

"În răspunsul primit recent de la Comisarul european pentru politici regionale, doamna Corina Crețu, se admite faptul că Programul Operațional Regional – P.O.R. 2014/2020 poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Altfel spus, Consiliul Județean Cluj poate solicita Guvernului României să declare Consiliul ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul Ministerului Sănătății.

În realizarea pasului instituțional următor, în imediata ședință a Consiliului județean, voi cere consilierilor să își însușească solicitarea, astfel încât demersul nostru să fie unul unitar, considerând, astfel, că sănătatea nu are culoare politică.

Documentul va fi prezentat în ședință publică și va solicita modificarea P.O.R. 2014 – 2020 în sensul înlocuirii ministerului, ca aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale", a transmis președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

De asemenea, CJ Cluj va cere sprijinul județelor din regiunea de Nord-Vest în solicitarea care va fi adresată Guvernului.

"Ținând cont de importanța proiectului, voi solicita și consiliilor județene din regiunea de Nord-Vest să sprijine demersul nostru", a adăugat Tișe.

Consiliul Judeţean a solicitat preluarea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă

În condiţiile în care România ar putea pierde finanţarea europeană pentru realizarea celor trei spitale regionale, dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii şi guvernul PSD nu arată niciun interes în demararea lor, consiliile judeţene din Cluj, Iaşi și Craiova ar putea trece la cârma proiectelor. 

În luna noiembrie 2018, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a transmis CE – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană precum și Autorității de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o adresă oficială prin care solicită preluarea de către forul județean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.

"Nu numai că am discutat, dar în calitate de preşedinte al CJ Cluj am şi semnat o adresă către MS şi către Corina Creţu prin care, văzând incompetenţa crasă a guvernului şi văzând că a abandonat din nou proiectele spitalelor regionale, am cerut ceea ce aţi citit dumneavoastră din acel comunicat de presă.

Adică noi solicităm ca la nivelul judeţului, CJ Cluj să devină titularul finanţării pe POR, ceea ce presupune o modificare a ghidului acceptat de CE, tocmai pentru ca noi, în calitate de proprietari ai terenului pe care îl avem acolo, să putem accesa în mod direct aceşti bani, fără să mai ţinem de guvern", a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, la Realitatea FM Cluj. 

Răspunsul Ministerului Sănătăţii a fost unul tranşant. Ministrul Sorina Pintea le-a replicat reprezentanţilor CJ Cluj că acest proiect va fi făcut de către Guvernul României, şi l-a contrazis comisarul european Corina Creţu în privința posibilității de suplimentare a fondurilor pentru aceste unităţi regionale. 

"SRU Cluj se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. CJ Cluj ar trebui să se ocupe de Spitalul de Pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punctul de vedere al structurii", a declarat ministrul Sănătăţii, în noiembrie, la Bistriţa.

Corina Creţu: "Am putea avea alte trei clinici private la care vor avea acces doar oameni bogaţi"

După ce în octombrie 2018, consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, afirma că e mai avantajos ca unele proiecte să fie făcute în parteneriat-public privat în România, comisarul european Corina Creţu a reacţionat afirmând că dacă guvernul decide să meargă pe ideea parteneriatului public-privat în cazul spitalelor Regionale de Urgență de la Cluj, Iași și Craiova, am putea avea „ alte trei clinici private la care vor avea acces doar oameni bogaţi". Detalii AICI.

Proiectul Spitalului Regional, vechi din 2004

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea Nord-Vest. CJ a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, la est de Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea guvernului. După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ, noul preşedinte al instituţiei, Alin Tişe (PDL), a schimbat amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii acestuia. 

Pe de altă parte, ZIUA de CLUJ scria, la finele lunii august 2018, că problema drumurilor care ar urma să deservească noul spital regional de urgență nu este clarificată.

Guvernul PSD-ALDE tărăgănează construcția Spitalului de Urgență Cluj

În octombrie, comisarul european Corina Creţu atrăgea atenția, într-o postare pe Facebook, că actualul guvern tărăgănează accesarea banilor europeni necesari pentru construcția spitalelor regionale din Cluj, Iași și Craiova.  

"Sunt mâhnită că discuţiile despre un obiectiv atât de important se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor", scria Crețu după ce  consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a scris pe aceeaşi reţea de socializare, că e mai avantajos ca unele proiecte să fie făcute în parteneriat-public privat în România, în condiţiile în care Banca Europeană de Investiţii (BEI) elaborează studii în valoare de 120 milioane de euro. 

Bani de la UE

Uniunea Europeană acordă fonduri de 150 de milioane de euro pentru construirea celor trei spitale regionale din România - de la Cluj, Iaşi, Craiova. Pentru ca această finanţare să rămână valabilă este obligatoriu ca recepţia obiectivelor să fie finalizată până în 2023.

Din 2017, Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea aplicaţiilor de finanţare şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale.

Din iunie 2018 a fost aprobată în Ministerul Sănătăţii o structură specifică pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor spitalelor regionale.

Comenteaza