Concursul de soluţii pentru Cetăţuie, lansat săptămâna următoare

Concursul de soluţii pentru Cetăţuie,  lansat săptămâna următoare

Primăria Cluj-Napoca se pregăteşte să lanseze concursul de soluţii pentru modernizarea Cetăţuii, organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania (OAR). 

"Concursul de soluţii va fi lansat săptămâna viitoare. Conform lui Ovidiu Cîmpean (directorul Direcţiei de dezvoltare locală şi management de proiecte a Primăriei Cluj-Napoca, n. red), săptămâna aceasta se primesc de la Ordinul Arhitecților din România tema şi regulamentul concursului", a declarat edilul Clujului, Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

88.500 de euro pentru teatru de vară pe Cetăţuie

La finele lunii ianurie 2017, Consiliul Local (CL) a aprobat cuantumul premiilor ce urmează să fie acordate în cadrul acestui concurs: 88.500 de euro în total (premiul I - contractul de proiectare - 367.600 de lei, premiul II - 20.000 de lei, premiul III - 10.000 de lei). 

Teatru de vară cu noctură şi mobilier urban 

"Prin concurs se urmăreşte găsirea celor mai bune soluţii pentru amenajarea din ansamblu urban Cetăţuia din Cluj-Napoca - şanţul cetăţii pe latura nord-vestică în vederea încredinţării contractului de proiectare. Soluţiile de amenajare trebuie să individualizeze şi să îi redea importanţa pe care acesta o are atât în cadrul ansamblului urban din care face parte, cât şi la nivel municipal. Se doreşte crearea unei amenajări contemporane, care să respecte şi să se integreze în contextul ansambului monument istoric.

Funcţiunea principală va fi cea de spaţiu destinat evenimentelor şi pentru petrecerea timpului liber (de tip teatru de vară). Se va urmări asigurarea tuturor spaţiilor conexe funcţiunii principale ca loc de evenimente, dar şi ca spaţiu public, de agrement, între aceste evenimente. Concurenţii au libertatea de a propune şi alte funcţiuni", se arată în proiectul HCL. Teatrul de vară va fi dotat cu mobilier urban şi va avea instalaţie de nocturnă.  

Proprietăţi de 120.000 de euro, cumpărate de la Unita

Pentru amenajarea teatrului de vară municipalitatea a achiziţionat un teren de 10.000 mp, pentru care a plătit către proprietar, societatea Unita Turism Holding, suma de 100.000 de euro. Tot pentru realizarea acestui proiect a mai fost achiziţionată şi o clădire monument istoric, Pavilion G, în valoare de 20.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată. 

Ideea construirii unui teatru de vară pe Cetăţuie a fost lansată încă din 2012, de către primarul interimar Radu Moisin, dar nu a putut fi pusă în practică din cauza unei ipoteci pe terenul în cauză.

Cetăţuia Clujului a fost ridicată pentru garnizoana austriacă a orașului, după intrarea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, în sec. XVIII. Poziţia a fost aleasă strategic, deoarece aici se află cel mai bun punct de observaţie asupra centrului istoric al Clujului.

Aici existau clădiri administrative, o garnizoană şi un depozit de armament. În anii '70, în zonă a fost ridicat Hotelul Belvedere. În 1995, pe deal a fost montată de către primărie o cruce monumentală, în amintirea celor ucişi în 1848-1849.

VEZI ŞI  Planuri pentru Cetăţuie încă din anii '70. Arhitectul Mitrea, despre concursul pregătit pentru 2019: "Înainte de a avea soluții, n-ar fi necesar un CONCEPT?"

Renaşte Cetăţuia. Poarta Vieneză a Clujului reintră în circuitul turistic

Vechea poartă de acces în fortificaţia habsburgică de pe Dealul Cetăţuii, cu o istorie de 300 de ani, va fi repusă în funcţiune după investiţii de 1 milion de euro. Cele mai importante lanţuri de restaurante din România s-au arată interesate să opereze în Wiener Tor. 

Cetăţuia revine în atenţia Primăriei. Clujenii, invitaţi la dezbatere publică

Poarta Vieneză face parte din ansamblul de clădiri al fortificației de pe Dealul Cetăţuii din Cluj-Napoca şi este pe lista monumentelor istorice. Proiectată de celebrul arhitect militar Giovanni Visconti, care şi-a pus amprenta şi asupra Cetăţii Alba Carolina (Alba Iulia), Cetățuia a fost construită între anii 1715 și 1735. Ea avea ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane. Mai multe detalii, AICI! 

Comenteaza