Foto Modernizarea Cetățuii, pusă pe „hold” de urbaniștii clujeni

Cetăţuia, poate cel mai important obiectiv turistic din municipiul Cluj-Napoca, va fi modernizată şi inclusă în circuitul turistic al județului.

Planul Urbanistic Zonal - Zonă Construită Protejată Ansamblul Urban Cetățuia Cluj-Napoca, a fost, joi, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj.

Potrivit documentației, tema concursului Amenajarea Ansamblului Urban Cetățuia formulează principalele scopuri și obiective ale intervenției asupra ansamblului: Integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș, urmând ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriul stâncos și împădurit.

Dealul Cetățuia este una dintre atracțiile orașului, fiind popular în special datorită perspectivelor pe care le oferă asupra orașului de pe versantul sudic. Aceste perspective l-au transformat într-un reper în oraș și unul dintre locurile cele mai vizitate, atât de locuitorii care revin periodic, cât și de turiștii aflați pentru prima dată în oraș. Amenajarea ansamblului Cetățuia urmărește dezvăluirea și ranforsarea tuturor componentelor peisajului său: cea istorică, cea geologică și cea ecologică, și sintetizarea lor într-un ecosistem simbiotic integrat”, se mai arată în memoriul general.

Ce obiecții au avut urbaniștii clujeni

Arhitectul Vlad Negru susține că proiectul s-a axat foarte mult pe refacerea cetății austriece, dar s-au ignorat alte aspecte. „S-a dorit să fie cât mai aproape de cum a fost inițial, dar cumva se depărtează de accesibilizarea și utilizarea spațiului de către publicul actual. De asemenea, mi se pare că sunt probleme la zona de parcări. Mi se mai pare ciudat că nu se pot organiza evenimente comerciale pe mai mult de 14 zile. Păi dacă primăria vrea să organizeze în cetate un târg de Crăciun, nu se încadrează de la 1 Decembrie și până la Crăcuin. Deci sunt mai multe probleme...”, a afirmat membrul comisiei de urbanism.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a propus un grup de lucru format din proiectanții și membrii CTATU, pentru a ajunge la un consens, iar proiectul să fie avizat favorabil cât mai repede.

Este necesară o planșă de proprietate și circulație a terenurilor care să fie suprapusă peste limitele cadastrale actuale. Trebuie să vedem ce se expropriază și ce nu. Totodată, cred că pentru alte clarificări este nevoie și de o planșă de reparcelare”, a transmis Salanță.

Liderul forului administrativ județean, Alin Tișe, a hotărât o amânare a deciziei, până când cele două parți se pun de acord asupra planșelor și a regulamentului de urbanism.

Peste 7 milioane de euro exproprieri pentru modernizarea dealului Cetățuii

Amintim, consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în noiembrie 2022, peste 35 milioane de lei, exproprieri pentru modernizarea dealului Cetățuii. Amplasamentul lucrării este în suprafață de 140.295 mp. Raportul de evaluare a fost realizat de sc Expertus srl.

Proiectul de modernizare a fost realizat, în urma unui concurs internaţional de soluții, de asocierea Metapolis Architecs – Atelier Mass – Ana Horhat – Prodeco Arhitectură și Inginerie. Lucrările vor dura 24 de luni. 

Conform SF, suprafaţa vizată este de aproape 141.000 mp, iar investiţia este compusă din următoarele obiective: amenajare parc pe versantul sudic, amenajare platou nord, amenajare parc aferentă fortificaţiei. Vor fi plantaţi 1.100 de arbori și se vor amenaja 26.500 de metri pătrați de spații pietonale. Sunt prevăzute 110 locuri de parcare pentru biciclete și trotinete, unde se vor instala 7 stații de încărcare mașini electrice și 11 pentru biciclete și trotinete electrice.

Porțile de intrare în cetate vor fi restaurate, iar între acestea va fi platou pietonal. Dispare parcarea din spatele hotelului Belvedere, dar şi Monumentul Eroilor. Maşinile nu vor mai avea acces pe cetăţuie, dar va fi va fi implementată o staţie de transport în comun, cu autobuze electrice. Vor exista mai multe alei pietonale pe versanţi, dar şi puncte de belvedere, între care şi faimoasa Rotonda. Vor fi amenajate şi două parcuri pentru copii, cu mobilier pe categorii de vârstă, sau terenuri de sport. Nu în ultimul rând, vor fi amplasate şi terase sezoniere. 

Proiectul prevede şi reamenajarea Turnului Paraşutiştilor. 

Comenteaza