Concursul pentru Someş s-a mutat la toamnă. Juraţi din Franţa, Spania, Austria şi Serbia

Concursul pentru Someş s-a mutat la toamnă. Juraţi din Franţa, Spania, Austria şi Serbia
Ordinul Arhitecţilor din România a dat drumul concursului de soluţii pentru amenajarea Someşului, iar câştigătorul va fi aflat în octombrie.

Concursul a fost lansat oficial vineri, când a fost publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Proiectele ar urma să fie predate până în 25 septembrie, iar câştigătorul va fi anunţat în 2 octombrie. Iniţial, Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) au dorit să cheme juriul aici la Cluj la final de iulie, început de august, dar întreaga procedură s-a prelungit şi a fost amânată cu două luni.

„Complexitatea specifică pe care o presupune relația orașului cu „Someșul viitorului" într-o perspectivă pe termen lung a determinat promotorul să organizeze acest concurs care vizează valorificarea avantajelor pe care prezenta râului le aduce orașului, prin remodelarea conceptuală a frontului la apa, evidențierea valorii sale peisajere și ecologice și, totodată, identificarea vocației acestui ax natural al orașului de a transforma spațiile urbane pe care le parcurge prin dezvoltarea de funcțiuni specifice vecinătății cursului de apă", arată OAR.

Un aspect foare important este componenţa juriului. În acesta se regăsesc specialişti români, dar şi patru străini. Este vorna despre un reputat austriac, Dietmar Steiner, membru în numeroase jurii şi care a predat la Barcelona, Berlin, Boston (Harvard, MIT), Buenos Aires, Chicago, Hangzhou, Helsinki, Londra, Los Angeles şi multe alte universităţi din lumea întreagă.

Alături de Steiner, în juriu se află şi Alexandre Sorrentino, din Franţa, consultant de training pentru proiecte urbane şi profesor de relaţii internaţionale la L'Ecole de Sciences Politique. În juriu mai sunt arhitecţii Darko Palic, din Serbia, Alfonso Vegara, din Spania, Nicolas Triboi, din România, Ildiko Mitru, din România, dar şi Ligia Subţirică, fostul arhitect şef al municipiului, şi Claudiu Salanţă, arhitectul şef al judeţului.

Promotorul concursului este Primăria Municipiului Cluj-Napoca, administratorul obiectivului si proprietarul zonelor care vor face obiectul investiției, urmând să devină beneficiarul proiectului contractat in urma acestui concurs. Organizatorul concursului este Ordinul Arhitecților din România prin Filiala Teritorială Transilvania, în parteneriat cu Ordinului Arhitecților din România.

Vor exista trei tipuri de intervenţii pe malul Someşului, a explicat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul primăriei. „Vor fi intervenţii minimale pe anumite sectoare, apoi, în zonele unde primăria are proprietate, s-ar putea să fie nevoie de investiţii substanţiale de la bugetul local, de 5 până la 15 milioane de euro de la bugetul local, dar e prematur să discutăm despre sume. A treia categorie sunt investiţiile private, pentru că proiectul se va materializa şi în planuri urbanistice zonale şi va obliga privaţii să se ralieze la viziunea de dezvoltare propusă", a subliniat Cîmpean.

OAR a respectat cu ocazia acestui concurs regulamentul Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, care prevede ca o parte dintre membrii juriului să fie străini şi ca numele celor din juriu să rămână secret până la lansarea oficială a concursului. Municipalitatea va achita onorariul pentru fiecare membru al juriului, respectiv cheltuielile de transport, cazare şi masă pentru fiecare jurat.

VEZI ŞI Someşul navigabil la Cluj. Un test marca Someş Delivery FOTO

Comenteaza