Someşul navigabil la Cluj. Un test marca Someş Delivery FOTO

Someşul navigabil la Cluj. Un test marca Someş Delivery FOTO
O plimbare cu barca, cu caiacul sau cu hidrobicicleta. Pe Someş. În Cluj-Napoca. Nu este doar o altă idee despre cum ar arăta Someşul navigabil, ci o realitate de două zile pusă-n practică în cadrul celei de a treia ediţii Someş Delivery. Ba mai mult, câţiva tineri ceva mai curajoşi au făcut o scurtă demonsrtraţie de ski-nautic

Someş Delivery 2017 a avut loc între 17 şi 18 iunie pe segmentul de râu cuprins între Podul Garibaldi şi Puntea Albastră: "Zona este deja una dintre cele mai animate de pe malul Someșului, dar sondând așteptările oamenilor pe parcursul mai multor săptămâni, am concluzionat că există încă un potențial neexploatat în relație cu apa. De aceea ne-am propus ca în acest an să testăm posibilitatea amplasării unor pontoane și intervenții la mal care să încurajeze accesul la apă și activitățile pe apă", spun organizatorii. 

Aşadar, vizitatorii ce n-au avut curaj să se "lanseze" pe apă au avut multe alte posibilităţi de a-şi petrece ziua pe mal de Someş: la cafenea, într-o plimbare lungă cu opriri la banca de sub nuc, podul hopa, casa din copac, pe şezloange sau freelancerii cu un deadline presant au putut profita de nature desks. Seara, distracţia s-a mutat la scena, pavilionul şi grădina cinema Someş Delivery. Nu în ultimul rând, cei mici au fost aşteptaţi cu jucării şi ateliere dedicate.

Amintim că Primăria Cluj-Napoca se pregăteşte să lanseze concursul de soluţii pentru amenajarea Someşului, pe care îl organizează împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).

„Am identificat două tronsoane unde municipalitatea are proprietate, nu avem probleme juridice, de revendicări: un tronson este de la intrarea în Cluj, din Grigorescu, până la podul Elisabeta, iar al doilea este zona Traian cu parcul Feroviarilor şi legătura cu parcul Oaşului.

Miza este să creăm spaţii de promenadă continue, de exemplu să legăm parcul Feroviarilor de parcul Oaşului şi să avem o zonă coerentă urbanistic. Participanţii vor trebui să prezinte în detaliu aceste zone din cadrul temei de concurs, iar ideile se vor transforma în contracte de proiectare cu termene bine stabilite, pentru că o parte din aceste proiecte pe Someş vom dori să le finanţăm şi din fonduri europene.

Pe lângă aceste două obiective, mai există unul, acela de a prezenta un plan integrat de dezvoltare a întregului Someş, pe toţi cei 14 km în care acesta traversează Clujul, şi de a elabora o viziune despre cum va arăta dezvoltarea malurilor atât pe proprietăţile publice, cât şi cele private, mai ales în zona fostelor fabrici", a spus Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

1,3 milioane de lei este suma aferentă premiului I. 

În urma acestui concurs vom afla nu doar cum se vor dezvolta malurile Someşului, dar şi dacă părţi din el vor putea deveni navigabile.  

„Vom analiza şi posibilitatea de a se face canotaj în amonte de podul Garibaldi. Mai există o zonă interesantă, spre aeroport, unde se fac lucrări de regularizare şi unde s-ar putea realiza o pistă de caiac-canoe. Avem în vedere astfel de funcţiuni pe Someş, dar trebuie să îi lăsăm pe concurenţi să îşi exprime viziunea, iar juriul să îşi spună părerea", a explicat Cîmpean.

Acesta a subliniat că vor exista trei tipuri de intervenţii pe malul Someşului: „Vor fi intervenţii minimale pe anumite sectoare, apoi, în zonele unde primăria are proprietate, s-ar putea să fie nevoie de investiţii substanţiale de la bugetul local, de 5 până la 15 milioane de euro de la bugetul local, dar e prematur să discutăm despre sume, iar a treia categorie sunt investiţiile private, pentru că proiectul se va materializa şi în planuri urbanistice zonale şi va obliga privaţii să se ralieze la viziunea de dezvoltare propusă", a mai subliniat Câmpean.

OAR vrea să aducă în juriu nume intrnaţionale importante din domeniu

Duminică

10:00-20:00 Ambarcațiuni pe apă. (Ponton & Debarcader)
10:00-13:00 & 16:00 - 19:00 Splash! Laborator de creație cu MiniREACTOR. (La Butuci)
10:00-18:00 Happy Color. Spațiu de joacă. (La Butuci)
09:00-14:00 Oser (Cotton Club) | Someș Delivery
16:00-17:30 Expediţia "Someșul meu"
17:30-19:00 Atelier de-a Arhitectura: "Someșul meu" (La Butuci)
18:00-19:00 Lansare de carte „Copilăria lui Kaspar Hauser" | Someș Delivey (Pavilion Someș Delivery)
19:00-22:00 Concert Groove Salad | Someș Delivery (Cotton Club)
19:00-23:00 Concert DJ set Sisters (Pavilion Someș Delivery
18:00-21:00 Concert by DJ Rapala | Someș Delivery (Scena Someș Delivery)
21:30-23:30 Proiecție Tres Courts International Film Festival (Scena Someș Delivery)
21:30-23:30 Proiecție Capitol (La Butuci)
22:00-2:00 Trash Songs (lângă Podul Albastru)

 

Comenteaza