Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici ai viitorului Centru Integrat de Transplant / Cât va costa și când va fi gata

Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici ai viitorului Centru Integrat de Transplant / Cât va costa și când va fi gata
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție „Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca” a fost adoptat, joi, de către forului administrativ județean.

Proiectul Consiliului Județean (CJ) Cluj, cu o valoare estimativă de 200 milioane euro, vizează edificarea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. În cadrul acestuia, toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.

„Acest proiect este grandios. E ceva unic nu numai în România, ci în Sud-Estul Europei. Durata de execuție este de 3 ani. Mă bucur că noi l-am gândit în urmă cu doi ani, atunci când încă nu aveam speranțele unei finanțări concrete și mulți râdeau de noi. Vom crea un centru integrat unde se pot efectua toate cele patru tipuri de transplant

În acest spital se vor realiza: transplant de inimă, ficat, rinichi, plămâni. Vrem să îl facem pe terenul din centru de pe Victor Babeș, va avea o suprafață de aproximativ 17.000 de metri pătrați. Va avea 12 săli de operație, heliport. Clădirea va fi cu 11 nivele, subteran și suprateran. Va fi un parking subteran care va fi în timp și public”, spunea, la ZIUA LIVE, Alin Tișe, în urmă cu o săptămână.

De unde vin cele 200 mil. euro cu care se va construi

De asemenea, șeful județului Cluj se arăta optimist că acest proiect va fi realizat din banii alocați prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), deoarece n-ar mai avea concurență pe acest domeniu.

În cadrul ședinței ordinare a CJ Cluj, de joi, 25 noiembrie 2021, consilierul USR Mihai Iepure a cerut ca noul centru să aibă circuite funcționale, adică să fie lifturi separate în ceea ce privește transportul deșeurilor, a alimentelor sau a materialelor curate/murdare. „Există lifturi tehnice, mici, nu ocupă mult spațiu. Asta pentru a nu fi intersectate cu traseele pacienților și să fie prevenită apariția infecțiilor intraspitalicești. Sunt implementate în taote spitalele civilizate din toată lumea asta”, a explicat consilierul județean.

Pentru a nu fi blocat proiectul, conducerea forului administrativ județean a decis ca proiectanții să convoace o întâlnire cu DSP și cu consilierii județeni interesați să participe, pentru a analiza propunerile și a lua o decizie în privința introducerii acestora, ulterior, în proiect. Acesta a fost aprobat, în forma inițială, cu 33 de voturi „pentru”.

Conform contractului încheiat cu câștigătorul concursului internațional de soluții inițiat de Consiliul Județean, proiectantul va finaliza documentația tehnică până la finalul anului 2021. În acest fel, în cursul lunii decembrie a acestui an, forul administrativ al județului va putea depune documentația pentru obținerea Autorizației de Construcție.

Potrivit reprezentanților forului administrativ județean, acest proiect va rezolva și problema Centrului de Transplant Renal din Cluj-Napoca.

INDICATORI TEHNICI:

Suprafață teren centru:17.318 mp
Suprafaţă construită (amprentă la sol): 5027,80 mp
Suprafaţă desfășurată (totală): 41.868,40 mp
Număr de paturi: 280 (din care 16 de zi)
Săli de operație: 12
Heliport: 1 buc.
Regim de inaltime: 4 Subsoluri + Parter + 5 Etaje + Etaj tehnic
Înălțime maximă: 28,5 m (platforma heliportului)
Locuri de parcare: 176 buc.
Categoria de importanță: B - Deosebită
 

INDICATORI ECONOMICI:

Valoarea totală a investiției (INV), inclusiv TVA = 950.750.304,93 lei din care C+M (inclusiv TVA) = 445.204.880,26 lei; Finanțarea investiției: bugetul Județului Cluj, fonduri europene și alte surse de venit legal constituite
DURATA DE EXECUŢIE: 36 de luni
DURATA DE REALIZARE: 60 de luni (din care 15 luni perioada de proiectare și 36 de luni perioada de achiziție)

Comenteaza