"Conti" face cât portarul CFR. Boc se plânge că e prea scump

Administraţia locală amână din nou decizia de a se pronunţa dacă va cumpăra sau nu fostul hotel din centrul oraşului.

Primarul Emil Boc a declarat ieri că lichidatorul judiciar nu a transmis instituţiei temeiul proprietăţii dar şi că preţul de vânzare propus nu este validat de piaţă.

Solicitarea adresată primăriei de către Expert Insolvenţă Hunedoara, lichidatorul judiciar al proprietarului clădirii (Ardeleana Alba Iulia, intrată în faliment), în vederea exercitării dreptului de preempţiune a fost discutată ieri la şedinţa de îndată a Consiliului Local (CL). Primarul a informat plenul că lichidatorul nu a transmis municipalităţii toate datele legate de situaţia juridică a imobilului şi că instituţia nu este lămurită dacă există sau nu litigii pe rolul instanţelor. "În aceste condiţii nu putem discuta şi nu curge termenul de exercitare a dreptului de preemţiune. După ce se va lămuri temeiul proprietăţii, putem deschide discuţia privind exercitarea dreptului de preemţiune", a afirmat Boc.

Cititorii ziuadecj.ro semnalau pe site că acest preţ este aproape cât a propus clubul CFR Cluj pentru transferul jucătorului Moudou Sougou la echipa franceză Olympique Marseille (4 milioane de euro). În prezent un preţ aproximativ egal cu cel propus pentru Continental este cel dorit de CFR Cluj pentru portarul Mário Felgueiras.

Primarul a declarat ieri că pentru Continental "preţul de licitaţie este nevalidat de piaţă". Având în vedere declaraţiile primarului, liderul de grup al consilierilor PDL, Radu Moisin, a propus ca administraţia locală să transmită o notificare lichidatorului judiciar în care să anunţe că primăria întrerupe termenul de exercitare a dreptului de preemţiune până când i se vor înainta datele socilitate. "În acest fel, dacă Continental se va vinde, iar CL va decide să atace procedura, orice act încheiat de lichidator se va lovi de nulitatea absolută", a spus Moisin.

În schimb, consilierul PDL Ovidiu Turdean a declarat că situaţia trebuie urgentată şi că nu este normal ca primăria să procedeze în acest fel, deoarece ar alunga eventualii investitori interesaţi. "Mai există şi un alt aspect. Cheltuielile de conservare a clădirii, despre care toată lumea ştie în ce stare se află. Doamne fereşte, poate să apară un accident în fiecare zi având în vedere stadiul avansat de degradare! Lichidatorul trebuie să îşi asume astfel de cheltuieli, este o obligaţie legală", a atras atenţia Turdean.

Cristian Tomescu, reprezentantul Expert Insolvenţă, a declarat ieri, pentru ZIUA de CLUJ, că a informat încă de vineri municipalitatea că procesele nu au nicio legătură cu proprietarul clădirii, Ardeleana. "Am trimis această informare pe fax şi prin poştă la finalul săptămânii trecute. Situaţia juridică e clară. Ardeleana nu e parte la litigii, iar în procesele de revendicare s-au aprobat despăgubiri pentru imobil, care n-au nicio legătură cu noi. Primăria trebuie să ne anunţe în termen de 15 zile dacă cumpără sau nu clădirea. Aşteptăm răspunsul, apoi din 25 februarie vom iniţia licitaţiile. Chiar dacă anul trecut nu am reuşit să vindem, cred că anul acesta va fi mai bun şi vom găsi cumpărător pentru că preţul a scăzut şi va mai scădea. Aceasta dacă primăria nu doreşte să cumpere. Dacă o va face, negocierile de preţ se vor purta cu adunarea generală a creditorilor ", a menţionat Tomescu.

Acesta a adăugat că, în privinţa conservării imobilului, nu există fonduri disponibile. "Cu ce bani să facem conservare? Primăria e creditor, să avanseze o soluţie. Nu cred că şi ceilalţi creditori, dacă ar fi bani, vor fi de acord să meargă spre conservare", a completat avocatul.

Expert Insolvenţă pregăteşte o nouă serie de licitaţii, pentru final de februarie, în vedere vânzării clădirii fostului hotel Continental. După două runde derulate pe parcursul anului trecut, preţul de pornire pentru procedura din februarie este de 5,5 milioane de euro. Licitaţiile vor fi anulate în cazul în care administraţia locală decide să îşi exercite dreptul de preemţiune şi să achiziţioneze imobilul monument istoric de la kilometrul zero al oraşului, susţineau reprezentanţii societăţii.

Având în vedere că imobilul în care a funcţionat fostul hotel este monument istoric, statul poate să-şi rezerve dreptul de a cumpăra clădirea, înaintea unor eventuali investitori privaţi. Ministerul Culturii deja a renunţat la acest drept, aşa că el se transferă autorităţilor locale. Primăria clujeană a anunţat în repetate rânduri că este interesată să cumpere clădirea, însă de fiecare dată a declarat că preţul este mult prea mare, mai ales că imobilul este într-o stare foarte avansată de degradare. Anul trecut aici s-a organizat pentru scurt timp un târg de Crăciun, însă a fost nevoie de anularea lui pentru că instalaţia electrică a cedat. Oficiali din conducerea Expert Insolvenţă declarau anul trecut, pentru ZIUA de CLUJ, că în condiţiile în care primăria decide că va cumpăra imobilul, se pot iniţia negocieri de preţ, mai ales că şi instituţia este pe lista creditorilor.

Imobilul monument istoric este compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul aferent de 1.500 mp. Organizatorii licitaţiei au menţionat că în special poziţia ultracentrală a imobilului şi arhitectura deosebită vor fi principalii factori care să determine un interes mare din partea cumpărătorilor. Valoarea datoriilor Ardeleana la data deschiderii procedurii de insolvenţă era de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, BCR, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba.

 

Comenteaza