Continuă polemica Parcul Est - aquapark. Boc: "Se continuă parcul, acolo mai sunt sute de hectare de teren"

Continuă polemica Parcul Est - aquapark. Boc: "Se continuă parcul, acolo mai sunt sute de hectare de teren"
| Foto: Arhiva

Primăria Cluj-Napoca a anunţat, săptămâna trecută, că va realiza un aquapark în zona Becaș, care se va întinde pe aproximativ 12,5 hectare. Lângă viitorul aquapark ar urma să fie construită o bază sportivă de performanţă, pentru fotbal, pe 4 hectare.

Nu toţi clujenii au primit vestea cu entuziasm. Un cititor ZIUA de CLUJ îl reproşează edilului că "îşi bate joc de votul clujenilor din cadrul programului de Bugetare participativă, care au ales ca în acel spaţiu să se facă parc public şi nu aquapark şi bază sportivă privată". "Întreg Parcul Est are 35 de hectare, nu sute cum zice domnul primar. Pe 20 din 35 se face aquapark şi bază sportivă doar pentru unii", a scris clujeanul pe pagina de Facebook ZIUA de CLUJ.

Edilul Emil Boc a replicat, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj, că cele trei obiective nu se exclud una pe cealaltă.

"Nu sunt excluse în PUG asemenea dotări urbane. Nu lăum pepiniera Becaş să facem blocuri, ansambluri rezidenţiale. Este vorba de a realiza utilităţi permise de PUG. Zona Parcului Est nu se rezumă la cele 16 hectare care sunt în pepiniera Becaş. Acolo mai sunt sute de hectare de teren, care vor continua cu parc şi nu cu altceva. Se continuă Parcul Est. Nu este o problemă ca pe 16 hectare să se facă aquapark".

Şi deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru a luat atitudine faţă de intenţia Primăriei Cluj de a construi un aquapark și bază sportivă, susţinând că administraţia locală anulează Parcul Est - Între Lacuri, propus de specialiști și societatea civilă într-o petiție cu 3.000 de semnatari.

În replică, repezentanţii municipalităţii, spun că nu vor să polemizeze cu susţinătorii Parcului Est, dar că aquaparkul şi baza sportivă sunt absolut necesare pentru Cluj-Napoca.

"Avem mii de solicitări din partea clujenilor să facem un aquapark dar până acum nu am găsit terenul adecvat. De asemenea sportul profesionist trebuie să aibă o bază modernă. Bineînţeles că nu se exclude extinderea unor zone verzi în municipiu. Amenajăm Parcul Feroviarilor, în cartierul Între Lacuri facem părculeţ pe o suprafaţă de 9000 de metri pătraţi şi totodată suntem la faza de cadastrare a zonei La Terenuri din Mănăştur, unde pe circa 5 hectare vom face o bază sportivă, pe modelul celei din Gheorgheni, dar mai mică", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

O dezbatere pe tema Parc Est / Între Lacuri - aquapark/ bază sportivă va avea loc joi, 8 martie 2018, începând cu ora 18.00, la Librăria Cărtureşti.

"Ce facem cu cel mai valoros teren al orașului? De ce merită continuată ideea de Parc Est / Între Lacuri? De ce aquapark-ul cu parcare de 800 de locuri și baza sportivă încalcă prevederile PUG-ului? De ce spațiu public și nu zonă cu acces restricționat? Ce inițiative legislative facilitează crearea de spații verzi? Sunt câteva întrebări la care răspundem împreună la Librăria Cărturești, Iulius Mall, în apropierea parcului propus", transmit reprezentanţii SOS Parcul Est, organizatorii dezbaterii.

Invitați la dezbatere sunt Adrian Borda (coordonator Plan Urbanistic General), Adrian Costina (activist SOS), Ana Corpade (geograf), Ana Horhat (arhitect peisagist), Antoniu Bumb (declic), Cristi Domșa (Societatea Ornitologică Română), Cornel Vîlcu (activist civic), Laura Panait (La Terenuri - Spațiu Comun Mănăștur) Tiberiu Ciolacu (arhitect). Moderatorul evenimentului va fi Adrian Dohotaru, deputat și activist SOS.

Aquapark-ul va cuprinde trei zone: o zonă cu 800 de locuri de parcare, desfășurată pe trei hectare, o zonă cu bazine acoperite și o zonă amenajată în aer liber, cu spații pentru copii între trei și șapte ani și cel puțin cinci tobogane cu o înălțime cuprinsă între 14 și 17 m. Spațiile acoperite vor adăposti zone de înfrumusețare, healthcare, spa, masaj, recreere și tobogane deschise pe toate durata anului. Valoarea estimată a aquapark-ului este de 30 milioane de euro.

Primarul Emil Boc a amintit în treacăt că aquaparkul va fi construit împreună cu un partener.
Conform ZIUA de CLUJ sunt mari șanse ca acest partener să fie asocierea BSH Geothermie Nord - A-Heat Allied Heat Exchange Technology AG, care a ridicat și Therme Balotești, celebrul loc de relaxare din nordul Bucureștiului.

Comenteaza