Cresc taxele, impozitele locale și amenzile la Cluj. Se menţine impozitul de 500% pentru clădiri şi terenuri neîngrijite

Cresc taxele, impozitele locale și amenzile la Cluj. Se menţine impozitul de 500% pentru clădiri şi terenuri neîngrijite
| Foto: activenews.ro

Municipiul Cluj-Napoca a pierdut anul acesta 28 de milioane de euro, adică o treime din bugetul de investiţii, însă taxele şi impozitele locale nu au fost majorate. Nu acelaşi lucru se va întâmpla şi în 2019. 

Sumele datorate de clujeni nu vor creşte însă semnificativ, propunerea administrației locale fiind de a indexa taxele cu rata inflației pe 2018, adică cu 1,3%. Majorarea va afecta, pe lângă impozitele pe terenuri, clădiri, locuințe, mijloacele de transport și taxele percepute de Direcția de urbanism, Direcția de patrimoniu sau Direcția de evidență a persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Municipalitatea a inițiat procedura de consultare publică cu privire la proiectul de hotărâre privind propunerea de stabilire a nivelului impozitelor și taxelor locale pentru 2019, deschisă până în 9 noiembrie 2018. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr. 7 ori la primăriile de cartier.

VEZI AICI TAXELE ŞI IMPOZITELE LOCALE PERCEPUTE ÎN 2019! 

Menţionăm că municipalitatea va meţine supraimpozitarea cu 500% a clădirilor şi terenurilor neîngrijite. Măsura a dat rezultate demne de lăudat: doar în 2017 au fost refațadizate 210 imobile. De asemenea, pe parcursul anului 2018 au fost verificate 564 de clădiri din zona centrală, fiind propuse pentru supraimpozitare 56 de imobile cu fațada deteriorată.

Au fost organizate 200 de întâlniri între asociațiile de proprietari și reprezentanți ai Poliției Locale. Proprietarii sancționați anul trecut (511, dintre care 488 persoane fizice și 23 persoane juridice) și care nu au început demersurile pentru începerea lucrărilor de refațadizare vor fi supraimpozitați și în 2018.

Se scumpește turismul la Cluj

Primăria a decis să instituie o taxă specială pentru turiști, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Municipalitatea a hotărât ca, de la 1 ianuarie, să impună o taxă de 5 lei/turist pe noaptea de cazare. Taxe similare există în multe dintre țările Europei. Plătitorii acestei taxe sunt toate persoanele care beneficiază de servicii de cazare în campingurile, pensiunile, aparthotelurile, hostelurile, hotelurile din oraș.

Banii se rețin la sursă de structurile de cazare. Taxa va fi încasată de instituțiile de cazare turistică și virate lunar în bugetul local. Acestea vor fi colectate prin Direcția de impozite și taxe locale într-un cont unic. Primăria a anunțat și ce va face cu banii rezultați.

Fondul a fost  fi instituit pentru promovarea și dezvoltarea turismului în Cluj, prin Direcția generală de comunicare dezvoltare locală și management de proiecte, cu scopul de a atrage mai mulți turiști, de a crește calitatea serviciilor turistice, de a dezvolta proiecte turistice inovative, respectiv de a promova produse locale și gastronomia tradițională.

Comenteaza