Criza gunoaielor afectează comuna clujeană Baciu

Criza gunoaielor afectează comuna clujeană Baciu
Criza gunoaielor are repercusiuni asupra mai multor localităţi ale Clujului, printre care şi comuna Baciu, aflată în imediata apropiere a municipiului reşedinţă de judeţ.

Administraţia comunei Baciu a fost nevoită să majoreze anul trecut preţul de ridicare a gunoiului menajer, de la 6,5 la 9 lei/persoană, din cauza creşterii costurilor cu transportul şi depozitarea deşeurilor. Această criză a gunoaielor, care a afectat mai multe oraşe şi comune din judeţul Cluj după închiderea vechilor gropi, precum cea de la Pata Rât, durează deja de circa doi ani.

În această perioadă, reprezentanţii comunei Baciu au transportat deşeurile la depozite autorizate din alte judeţe sau le-au dus la o rampă proprietate privată tot la Pata Rât, dar în ambele variante comunitatea a plătit mai mulţi bani, fie pentru transport, fie pentru depozitare, în condiţiile în care firma privată a crescut preţul de depozitare.

Primarul comunei Baciu, Florin Ioan Mureşan, a declarat că nici acum, după majorarea preţului de ridicare a gunoiului, nu sunt acoperite integral costurile necesare pentru acest serviciu, iar administraţia este nevoită să mai suplimenteze fondurile.

Edilul comunei clujene mai afirmă că taxarea populaţiei se face acum pe persoană, dar sunt foarte mulţi cetăţeni care locuiesc în Baciu, dar au buletin de Cluj-Napoca, produc gunoi, dar nu plătesc nimic. Primarul spune că a cerut autorităţii de reglementare în domeniu să îi permită să taxeze la volum, dar nu s-a acceptat acest lucru.

Soluţia de depozitare ecologică pentru judeţul Cluj este Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) care se construieşte pe fonduri europene, dar proiectul se află în mare întârziere.

"În ceea ce priveşte continuarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a Celulei numărul 1 din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, termenul estimat de finalizare a acestora este la sfârşitul anului viitor", a declarat acum câteva zile, Marius Mînzat, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi preşedinte al ADI Eco-Metropolitan Cluj.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj are ca principal obiectiv implementarea şi monitorizarea derulării proiectelor de investiţii în infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului de salubrizare a localităţilor, inclusiv realizarea cu fonduri europene a investiţiei aferente Proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj.

Comenteaza