Criza gunoaielor. Staţiile de transfer din judeţ sunt gata dar CJ Cluj şi constructorul nu se înţeleg la bani

Criza gunoaielor. Staţiile de transfer din judeţ sunt gata dar CJ Cluj şi constructorul nu se înţeleg la bani
Iminenta creştere a preţului la colectarea gunoiului menajer pentru firme şi populaţie în Cluj-Napoca dar şi criza majoră a depozitării deşeurilor rămân în atenţia opiniei publice şi îngrijorează tot mai mulţi clujeni.

La sfârşitul săptămânii trecute, pe această temă, a intervenit şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, Ştefan Dimitriu, care a intrat în direct la emisiunea „Matinal" la Realitatea FM Cluj.

Preşedintele Camerei de Comerţ Cluj: „L-am îndrumat pe constructor să facă acte către Ministerul Fondurilor Europene"

„Un reprezentant al mediului de afaceri s-a prezentat la Camera de Comert şi Industrie Cluj şi a spus că a încercat în vreo trei runde, ca punctele de colectare a deşeurilor de la Mihai Viteazu, Huedin şi Gherla să le supună aprobării Consiliului Judeţean pentru recepţie. (...) Vă auzeam vorbind de majorarea preţurilor la colectarea deşeurilor. Şi acţiunea asta de a refuza o recepţie, tu, ca entitate achizitoare, parte în proiect... unde, după părerea mea, s-ar putea depozita o parte din deşeuri, chiar mergând până la selectarea lor. Nu consideraţi că ar trebui să fie o iniţiativă şi o implicare a celor care au comandat proiectul? Şi recepţia este refuzată. Adică cum este refuzată? (...) Aceste lucrări sunt terminate, spunea dumnealui, şi eu l-am îndrumat să facă acte oficiale, chiar către Ministerul Fondurilor Europene că îi este refuzată recepţia", a declarat Ştefan Dimitriu la Realitatea FM Cluj.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj a dat şi câteva detalii despre sesizarea omului de afaceri, fără a preciza numele acestuia. „Centrul de la Cluj venea şi prelua parte din aceste deşeuri menajere, triate, şi parte, netriate. În punctele de colectare din judeţ, aproape de Huedin, Dej şi Mihai Viteazu, se colectau deşeurile şi se triau pentru restul judeţului, iar partea de deşeuri biodegradabile se transmiteau la Cluj, unde erau depozitate în celula mare. Eu vorbesc despre aceste trei puncte satelit care sunt gata şi cineva refuză să le facă recepţia. Eu vă spun cu ce jalbă a venit investitorul la noi.(...) Spun doar că parte din lucrări sunt făcute. Investitorul era puţin supărat pentru că toată partea asta de pază şi de securizare a acestor lucrări de câteva luni de zile costă foarte mult", a mai afirmat Ştefan Dimitriu.

Valoarea licitată a contractului de finanțare pentru realizarea celor trei stații de transfer a fost de 14,4 milioane. Contractul de execuție a fost atribuit societății Confort Timișoara, cu subcontractorii Europroconsult din Cluj-Napoca și Vasrom din Dej. Între timp, Confort SA a intrat în insolvență. Durata de execuție a lucrărilor, începute în 2012, era de un an, însă a fost prelungită la 781 de zile, având ca termen de finalizare decembrie 2014.

CJ Cluj: „Noi suntem primii interesaţi să facem recepţia"

Ziua de Cluj a cerut şi punctul de vedere al reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj care se ocupă de proiect, despre acest „refuz de acceptare a recepţiei lucrărilor" la cele trei staţii de transfer.

Mariana Raţiu, manager al proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj (SMID), care cuprinde şi cele trei staţii de transfer a deşeurilor, a declarat că forul judeţean doreşte să facă recepţia celor trei staţii cât mai repede, dar există un diferent de circa 470.000 de lei între cele două părţi, ce rezultă din unele lucrări făcute fără acordul proiectantului şi altele făcute la preţuri neofertate.

Construcţiile sunt gata, dar pentru ca staţiile să fie funcţionale, mai este nevoie de prese, containere şi camioane de transport containere, iar noi suntem primi interesaţi să finalizăm recepţia construcţiilor, ca să putem scoate restul echipamentelor la licitaţie, după ce încheiem contractul cu actualul executant. Există această diferenţă de 470.000 de lei, bani în plus care ni se cer, iar noi nu-i putem plăti fără să ni se prezinte o expertiză, să vedem de unde au rezultat aceşti bani", a spus Mariana Raţiu, director al Direcţiei Dezvoltare-Investiţii în cadrul CJ Cluj.

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) pentru judeţul Cluj costă peste 229 de milioane de lei, fără TVA, dintre care 199 de milioane valoare eligibilă. Finanțarea se realizează prin Programul Operațional Sectorial Mediu, şi cuprinde pe lângă cele trei staţii de transfer, închiderea si ecologizarea depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Cluj, furnizarea de echipamente pentru colectarea deşeurilor, furnizarea de echipamente aferente depozitului de deşeuri, furnizarea către locuitorii din mediul rural a 21.000 de unităţi de compostare individuale cu capacitate de 220 litri.

Cel mai important obiectiv al SMID este însă Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), care se construieşte în Feleacu (ce conţine depozitul ecologic de deşeuri, staţie de sortare şi staţie de tratare mecano-biologică), care nu va fi gata decât anul viitor, iar până atunci oficialităţile judeţene vor să deschidă o rampă temporară de depozitare, lângă acest centru.

 

 

Comenteaza