CSM va propune desfiinţarea instanţelor militare din ţară, inclusiv a celei de la Cluj

CSM va propune desfiinţarea instanţelor militare din ţară, inclusiv a celei de la Cluj
Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat joi că instituţia va propune desfiinţarea instanţelor militare şi înfiinţarea unor completuri specializate pentru militari la instanţele ordinare, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, ar urma să fie desfiinţate Curtea de Apel Militară Bucureşti, Tribunalul Militar Cluj-Napoca, Tribunalul Militar Iaşi,  Tribunalul Militar Timişoara şi Tribunalul Militar Bucureşti, transmite Mediafax.

"Ca să aveţi o imagine, un judecător de la tribunalele din raza Curţii de Apel Suceava soluţionează, pe lună, în afara vacanţei judecătoreşti, peste 80 de dosare, iar un judecător militar soluţionează, pe lună, la Iaşi, de exemplu, 1,9 dosare, iar la Cluj 1,5 dosare. La Bucureşti, este adevărat, sunt mai multe, opt dosare pe lună", a spus Dumbravă.

Magistratul a explicat că prin această propunere se doreşte echilibrarea muncii judecătorilor pe toate palierele.

"Trebuie să echilibrăm munca judecătorilor pe toate palierele, inclusiv la instanţele militare, şi avem în intenţie acest lucru. Mai bine, spre exemplu, ducem un post de la aceste instanţe militare, prin desfiinţare, la Judecătoria Botoşani. Judecătoria Botoşani a avut încărcătură pe judecător de 1.806 dosare în anul 2014, ca să vă faceţi o imagine ce înseamnă încărcătura la nivel naţional pe instanţe", a spus Dumbravă.

Dumbravă a mai precizat că CSM va propune existenţa unor completuri specializate pentru militari, care să funcţioneze la instanţele ordinare, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Asta va fi o discuţie aplicată în viitor, dar în orice caz ideea este de a propune desfiinţarea instanţelor militare, pentru că nu au, efectiv, de lucru. Trebuie să vă imaginaţi că în anul 2014 nu au avut niciun rechizitoriu de soluţionat. Or, este inadmisibil, dacă ne gândim în raport cu celelalte instanţe, cum e Curtea de Apel Bucureşti, care are dosare extrem de complexe şi în penal, dar nu numai în penal. Şi aici, sigur că noi trebuie să facem propuneri, iar Parlamentul să intervină", a spus Horaţius Dumbravă.

Judecătorii Adrian Bordea şi Horaţius Dumbravă, membri ai CSM, au participat joi la prezentarea raportului de activitate al Curţii de Apel Suceava şi al instanţelor din circumscripţie pentru anul 2014.

Comenteaza