Cu cele mai mari chirii din țară, clujenii nu se înghesuie să-și vândă apartamentele pentru locuințe sociale. Câte oferte a primit Primăria

Cu cele mai mari chirii din țară, clujenii nu se înghesuie să-și vândă apartamentele pentru locuințe sociale. Câte oferte a primit Primăria
| Foto: Arhiva

16 septembrie 2019 a fost data limită de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale, de la persoane fizice și juridice, de către Primăria Cluj-Napoca. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Vă comunicăm faptul că, urmare procesului privind achiziția de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale, până la data de 16.09.2019 (termenul limită de depunere a ofertelor), a fost depusă o singură ofertă. Aceasta a fost declarată admisibilă (îndeplinind cerințele minime de calificare), urmând ca după finalizarea procesului de coroborare a documentelor depuse de ofertant, cu situația concretă a imobilului, stabilită în urma vizitei efectuate de membrii Comisiei de evaluare și negociere, să se treacă în cel mai scurt timp la etapa de negociere a prețului", au transmis reprezentanții municipalității pentru ZIUA de CLUJ.

Primăria Cluj-Napoca intenționa să cumpere 32 de astfel de locuințe, cu 1,2,3,4 și 5 camere, bugetul estimat pentru acest an fiind de 10,2 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro. 

Conform procedurii, la acest demers "au putut participa orice persoană fizică sau juridică care doreşte să înstrăineze o clădire, care satisface cerinţele cuprinse în documentaţia pentru achiziţie imobil şi care deţine un titlu de proprietate valabil asupra acesteia". De asemenea, nu au fost considerate admisibile ofertele care depășesc prețul de 6.636 lei/mp util (echivalentul a 1.404 euro), calculat la cursul euro afișat de Banca Națională a României, din ziua publicării anunțului și cele care nu îndeplinesc cerințele tehnice.  VEZI AICI ce condiții trebuiau să îndeplinească ofertele. 

Este nevoie de 400 de locuințe sociale anual 

Municipalitatea clujeană acordă anual, în medie, 15 locuințe sociale, în condițiile în care numărul de cereri este de 400 pe an.

Conform recensământului populației și locuințelor (2011), la nivelul judeţului exista un stoc de locuinţe convenţionale de 312.886 unităţi dintre care doar 2.537 în proprietatea statului. În Cluj-Napoca existau 129.837 de locuinţe, dintre care 98% în proprietate privată și 1,3% în proprietate de stat. În 2014, stocul de locuinţe din fondul public în Cluj-Napoca era de 1.554 unități, sub 1,5% din totalul de locuinţe din oraș.

Stocul a inclus „174 locuinţe construite prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), 1.368 locuinţe sociale și din fondul locativ de stat, ocupate în proporţie de 100%, și 12 locuinţe de necesitate.” "În ceea ce privește alocarea de locuințe sociale, învederăm faptul că anual se acordă în medie de 15 locuințe sociale, în condițiile în care numărul de cereri este de 400 pe an", se arată în procedura de achiziție a imobilelor. 

Având în vedere că oferta Primăriei Cluj-Napoca este sub prețul mediu al pieței și ținând cont de faptul că chiriile sunt în continuare cele mai scumpe din țară, nu este de mirare că proprietarii de apartamente nu s-au înghesuit să le vândă către municipalitate, preferând să le păstreze pentru investiții (închiriere). 

Metrul pătrat se vinde cu 1.640 de euro

După un plus de 1,2% în luna august, apartamentele (noi şi vechi) disponibile spre vânzare în România au s-au apreciat şi în septembrie – avansul s-a cifrat, însă, de data aceasta, la doar 0,6%, potrivit indicelui Imobiliare.ro, care relevă scăderi de preţuri în Iaşi şi Braşov.

În Cluj-Napoca, marja de creştere a preţurilor s-a situat, în septembrie 2019, la egalitate cu cea consemnată la nivel naţional. Aici, apartamentele costă, per ansamblu, cu 0,6% mai mult decât la finele lui august, respectiv 1.640 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.631 de euro pe metru pătrat.

”Cele două segmente de piaţă analizate au avut, în mod interesant, evoluţii contrastante: locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,8% (de la 1.627 la 1.656 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unităţile locative nou-construite s-au ieftinit cu 0,9% (de la 1.636 la 1.622 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi din Cluj-Napoca sunt, astfel, din nou, mai scumpe decât cele noi”, se arată în comunicat.

Chiriile din Cluj, cele mai scumpe din țară 

Cluj-Napoca este pe primul loc în România în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind capitala la toate categoriile de apartamente.

Suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat ușor în ultimul an, situându-se în prezent la 260 euro / lună, față de 250 de euro în toamna anului trecut, conform imobiliare.ro. În cartierul Mănăștur, însă, o unitate locativă de 21 mp pătrați utili, mobilată și utilată, costă 200 euro / lună.

Prețul mediu cerut la închiriere s-a majorat și pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns să coste 390 euro / lună, comparativ cu 370 de euro în septembrie anul trecut. În cartierul Gheorgheni, însă, o locuință bicamerală în suprafață de 56 mp utili, situată la parter, mobilată și utilată, are un preț cerut de 300 euro / lună.

Segmentul locuințelor cu 3 camere disponibile spre închiriere s-a menținut la un nivel stabil de preț comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv 500 de euro pe lună – nivel ce depășește semnificativ pretențiile proprietarilor din alte centre regionale, inclusiv din capitală. O locuință tricamerală mai ieftină poate fi găsită în zona Mănăștur, la un preț de 330 euro / lună (pentru o suprafață de 77 mp).

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza