News alert Cu protestatarii la uşă, primarul din Floreşti anunţă Bugetare Participativă. Pune la bătaie 1 milion de lei!

Cu protestatarii la uşă, primarul din Floreşti anunţă Bugetare Participativă. Pune la bătaie 1 milion de lei!

Presat de un protest, în care floreştenii vor să ceară administraţiei locale infrastructură, parcuri, şcoli sau stoparea construirii haotice, primarul Horia Şulea iese la rampă, pe Facebook, şi anunţă triumfător implementarea Bugetării Participative în cea mai mare comună din ţară, pe modelul municipiului Cluj-Napoca. 

1 milion de lei pentru proiectele floreştenilor 

"La Floreşti implementăm bugetul participativ. Dincolo de vorbe, floreştenii au şansa să participe efectiv la dezvoltarea comunei cu proiecte constructive. Se lucreaza la definitivarea conceptului şi regulamentului, care vor fi făcute publice pe site-ul Primariei. Valoare buget: 1 milion lei. Depunere proiecte: septembrie-octombrie.  Proiectele câştigătoare vor fi stabilite în urma votului electronic al comunităţii. Evident, îmi doresc propuneri care să respecte stufoasa legislaţie în vigoare, să se bazeze pe realitate şi să fie implementabile", a scris primarul Floreştiului, Horia Şulea, pe Facebook.

Amintim că, floreştenii sunt chemaţi la un protest pașnic și tăcut, miercuri, începând cu ora 18.00, în fața Primăriei localității.  "Vrem infrastructură. Vrem spații verzi și parcuri. Vrem școli. Vrem grădinițe. Vrem curățenie. Vrem biblioteci. Vrem stoparea construirii haotice. Vrem normalitate, respect, transparență și demnitate, iar lista poate continua. Floreștiul este comuna cu cel mai mare număr de locuitori din România. În locul unei dezvoltări sănătoase, ne confruntăm cu numeroase probleme, majoritatea izvorâte din greșeli nescuzabile ale administrației locale. Vrem ca Floreștiul să nu mai fie considerat doar un dormitor al Clujului, ci vrem să fie cu adevărat casa noastră, a băștinașilor și a viniturilor, un loc în care să putem trăi, nu doar dormi", se arată în evenimentul postat pe reţelele de socializare de Umbrela Anticorupție Cluj, organizatoarea protestului. 

Al doilea an de Bugetare Participativă în Cluj-Napoca

Sute de proiecte au fost depuse în cadrul procesului de Bugetare Participativă 2018, în cadrul celor 6 secţiuni disponibile pentru Cluj-Napoca: Alei, trotuare şi zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; Spații verzi și locuri de joacă; Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);  Infrastructură educațională și culturală; Oraşul digital.

În prezent, proiectele propuse de clujeni se află în analiza tehnică şi juridică a Primăriei până la data de 30 septembrie 2018. Departamentele de specialitate ale Primăriei vor verifica conformitatea propunerilor cu standardele Regulamentului şi cu alte reglementări legale în vigoare. Propunerile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot suferi ajustări tehnice din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca în această etapă, dacă este necesar, cu înştiinţarea prealabilă a deponenţilor. Similitudinea conținutului propunerilor sau proximitatea spațială a acestora poate duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect. Etapele de vot vor avea loc între 1 – 21 octombrie, respectiv 29 octombrie – 18 noiembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 26 noiembrie 2018. 

Stadiul proiectelor câștigătoare din cadrul primului proces de bugetare participativă desfășurat anul trecut se poate urmări pe acest link: https://bugetareparticipativa.ro/proiecte-in-implementare/ sau direct pe platforma www.bugetareparticipativa.ro la secțiunea Proiecte în implementare. 

VEZI ŞI Idei pentru Cluj. Propunerile clujenilor pentru bugetere participativă 2018: centru fără maşini, parcări sub poduri, un oraş deschis turismului

Clujul pe 2 roţi! Cetăţenii cer Primăriei mai multe piste, parcări dedicate, extinderea Cluj Bike sau vouchere pentru biciclete electrice

Comenteaza