Cum a scăzut factura de curent la Polivalentă. Şi cum o firmă cu capital de stat ar putea lua energie de la privaţi

Cum a scăzut factura de curent la Polivalentă. Şi cum o firmă cu capital de stat ar putea lua energie de la privaţi
Sala Polivalentă a fost subiect de scandal în Consiliul Local, la început de aprilie, când a prezentat o factură de curent uriaşă.

Pe 1 aprilie, consilierii locali s-au luat cu mâinile de cap când au aflat ce factură de curent a primit Sala Polivalentă, 253.000 de lei, adică peste 50.000 de euro. S-a dovedit a fi o păcăleală. Până la urmă, şefii sălii vor plăti de patru ori mai puţin.

Ionuţ Rusu, şeful departamentului tehnico-administrativ de la Sala Polivalentă, a explicat cum s-a ajuns la această factură uriaşă şi modul în care suma a fost diminuată drastic. "Cei de la Electrica ne-au furnizat energie după ce a fost inaugurata sala, dar au uitat să pornească şi contorul. L-au pornit abia în 26 ianuarie, adică la aproape trei luni de la deschiderea Sălii Polivalente. Pentru perioada în care nu ne-au contorizat, au estimat că noi am fi consumat de 253.000 de lei. Era o sumă exagerată, având în vedere că noi avem şi panouri fotovoltaice, care ne scad simţitor consumul de la Electrica. Am mers să negociez şi, după mai multe discuţii, am reuşit să cobor factura la 60.000 de lei", a spus Rusu.

Următoarea factură de energie electrică primită a fost de asemenea mare, 75.781 de lei, pe martie, o lună în care au existat multe evenimente în Sala Polivalentă, inclusiv Trofeul Carpaţi, prima competiţie sportivă care a reuşit să umple tribunele noii arene până la refuz. Pe aprilie însă, costurile cu curentul au scăzut serios, până la 28.489 de lei.

"De acum înainte, în contractele cu cei care vor dori să organizeze evenimente vor fi prevăzute defalcat costurile. O componentă va fi chiria, iar o alta, energia electrică. Vom pune un contor la firida principală şi organizatorii de evenimente vor putea şti exact cât consumă. Nu îi vom pune la plată pentru energia consumată în holuri, băi, parcare sau pentru iluminat exterior, pe care le vom achita noi în continuare", a subliniat Ionuţ Rusu.

Rusu a mai precizat că, având în vedere liberalizarea pieţei de energie electrică, Sala Polivalentă va organiza o licitaţie pentru a stabili cine va fi, pe viitor, furnizorul de energie al celei mai noi clădiri care organizează evenimente sportive şi culturale din ţară. Aceasta este administrată de SC Sala Polivalentă SA, o societate în care unic acţionar este Primăria Cluj-Napoca.

La şedinţa de Consiliu Local din 1 aprilie, Emil Boc şi-a arătat surprinderea faţă de cuantumul uriaş al facturii de curent. El a propus atunci o majorare de capital cu două milioane de lei pentru SC Sala Polivalentă SA, tocmai pentru a se putea achita costurile cu impozitul pe clădire şi cu energia electrică. Consilierul municipal PSD Claudia Anastase şi-a exprimat atunci dezacordul faţă de performanţele manageriale ale celor care conduc destinele sălii. În cele din urmă, cu un vot împotrivă şi o abţinere (Dan Morar, respectiv Irimie Popa - ambii PSD), consilierii l-au mandatat pe colegul lor Radu Constantea (PNL) să voteze în AGA de la Polivalentă în 30 aprilie 2015 pentru majorarea capitalului social cu două milioane de lei, lucru care s-a şi întâmplat.

 

Comenteaza