Cum ar putea scăpa Apostu mai repede de închisoare

Cum ar putea scăpa Apostu mai repede de închisoare
Sorin Apostu ar putea petrece mai puţin timp în închisoare decât este prevăzut prin sentinţa primită luni. ZIUA de CLUJ a luat legătura cu un avocat clujean şi a aflat cât va trebui Apostu să stea, de fapt, închis, dar şi care sunt modalităţile prin care ar putea ieşi mai repede.

Fostul primar al Clujului a primit luni, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) verdictul definitiv în cazul dosarului de corupţie pentru care a fost cercetat. În urma deciziei, sentinţa lui Sorin Apostu s-a mărit cu un an faţă de cea dată anul trecut de Curtea de Apel Târgu-Mureş.

Dacă în 25 iulie 2013, Apostu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, după recurs, dosarul a fost mutat la ÎCCJ, instituţie care l-a condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Din pedeapsa dată de ÎCCJ se deduce, totuşi, timpul pe care Apostu l-a petrecut, pe parcursul procesului, în arest preventiv la Penitenciarul Gherla, respectiv Penitenciarul Târgu Mureş: "[Se] deduce din pedeapsa aplicată inculpatului, durata reţinerii şi arestării preventive de la 9.11.2011 până la 28.09.2012.", se precizează în decizia ÎCCJ.

Astfel, încă de la început, din pedeapsa de patru ani şi şase luni se scad aproape 11 luni, iar Apostu ar mai trebui să petreacă în închisoare doar trei ani şi şapte luni.

În noul Cod Penal mai sunt prevăzute şi anumite măsuri legate de condiţiile de acordare a eliberării preventive. "În mod formal, după începerea executării unei pedepse, se execută o fracţiune din aceasta, după care se poate intra în comisia de eliberare condiţionată, iar ei verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru aceasta. Persoanele sub 65 de ani trebuie să execute două treimi din pedeapsă pentru a putea apela la comisia de eliberare condiţionată", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, un avocat din Baroul Cluj.

Ţinând cont că Apostu a fost condamnat la patru ani şi şase luni (54 de luni) de închisoare, cele două treimi din pedeapsă, pe care Apostu ar trebui să le execute, reprezintă trei ani (36 de luni). Din această perioadă se scad cele aproape unsprezece luni în care a stat deja la penitenciar, astfel că, cel mai devreme, Apostu ar putea cere eliberarea condiţionată la săvârşirea a doi ani şi o lună (25 de luni) de închisoare.

Pentru a fi eliberat condiţionat, fostul primar al Clujului poate presta anumite acţiuni lucrative pentru a-şi micşora timpul petrecut în închisoare.

"La prestarea de muncă remunerată, la patru zile muncite, câştigă cinci zile din pedeapsă. La munca neremunerată, la fiecare trei zile, câştigă patru. Dacă munceşte pe timp de noapte, la două nopţi, i se scad trei zile. Dacă se înscrie la cursuri de calificare şi recalificare profesională, fiecare curs absolvit are valoarea a 20 de zile de pedeapsă. Pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată, se scad 30 de zile. Există mai multe astfel de reglementări în Codul Penal care fac posibilă micşorarea pedepsei", a mai spus avocatul clujean.

Urmărirea penală a lui Sorin Apostu a început în noiembrie 2011, acesta fiind acuzat de către procurorii DNA de luare de mită în formă continuată, pentru facilitarea încheierii unor contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto subordonat Consiliului Local Cluj. Potrivit procurorilor anticorupţie, Apostu ar fi primit în perioada 2009-2011 94.000 de euro, bani ce au fost încasaţi prin cabinetul de avocatură al soţiei sale, Monica.

 

Comenteaza