Cum au scăpat de anchetă consilierii în proiectul clădirii de 275.000 de euro

Cum au scăpat de anchetă consilierii în proiectul clădirii de 275.000 de euro
Edilul Emil Boc a uitat că a promis Consiliul Local că va analiza cazul funcţionarului din primărie care voia să cumpere în nume propriu un imobil în cadrul unui proiect european.

Consilierii USL au pus pe tapet neregulile din proiectul european „Împreună pentru un început sigur", derulat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală (DASM) a Primăriei Cluj-Napoca, al cărui manager este chiar şeful structurii, Aurel Mocanu. După ce acesta era să trimită întreg Consiliul Local (CL) în faţa organelor de anchetă, acum a încurcat şi licitaţia pentru achiziţionarea unui imobil din proiectul european. Procedura a fost anulată pentru nereguli la întocmirea caietului de sarcini.

Consilierii locali ai USL au transmis un comunicat de presă prin care au anunţat că, după ce au constat nereguli la licitaţia prin care primăria voia să cumpere un imobil în cadrul proiectului, procedura a fost anulată şi se va relua. Din comisia de licitaţie fac parte, din partea USL, Doru Stoica şi Anca Mureşan, care au informat că existau diferenţe între procedura de achiziţie fixată prin hotărâre a forului local şi documentaţia pentru ofertanţi. Potrivit consilierilor, caietul de sarcini şi fişa de date pentru procedura de achiziţie au fost elaborate de un serviciu externalizat în cadrul proiectului. "Se pare că acest serviciu a fost contractat prin încredinţare directă unei case de avocatură. Am dorit să aflăm un punct de vedere al avocatului care a elaborat caietul de sarcini, să aflăm de ce nu a respectat prevederile hotărârii HCL nr. 389/2012, dar nu a fost posibil, deoarece el nu participă la această fază a licitaţiei", a subliniat Stoica.

Acesta a adăugat că, având în vedere aspectele menţionate, comisia de licitaţia a dispus anularea procedurii şi a cerut DASM să facă o informare privind contractual de asistenţă juridică pentru proiectul menţionat, procedura de contractare, valoarea acestuia şi, dacă există prevederi care să penalizeze culpa prestatorului pentru cazuri precum cel prezentat, când licitaţia nu se poate finaliza din vina sa. Administraţia locală a aprobat, prin votul dat de CL în octombrie, o procedură privind achiziţia unui imobil în cadrul proiectului cu finanţare europeană câştigat de DASM. Aceasta după ce consilierii locali erau pasibili să ajungă în situaţia fostului primarul din Baia Mare, Cristian Anghel (arestat şi condamnat pentru abuz în serviciu, n. red.), având în vedere că directorul DASM a decis să achiziţioneze un imobil şi a semnat un antecontract fără să fie mandatat de cineva.

Consilierul local PDL Radu Moisin, fost viceprimar şi primar interimar, l-a acuzat pe Mocanu că era să creeze prejudicii instituţiei şi să aducă oamenii din conducere şi consilierii locali în faţa organelor de anchetă, având în vedere modul în care a decis să implementeze un proiect cu finanţare europeană derulat de DASM. Moisin a informat plenul că a primit cu câteva momente înaintea şedinţei un antecontract semnat de Mocanu cu un proprietar al unei case de pe str. Teleorman, în nume propriu, pentru achiziţia imobilului în cadrul proiectului european, cu 275.000 de euro. Moisin a declarat după această şedinţă, pentru ZIUA de CLUJ, că modul în care a procedat directorul DASM este extrem de grav şi că ar necesita nu doar sancţiuni disciplinare, până la destituirea din funcţie, ci şi alte măsuri mai dure.

Moisin a declarat că nu vrea să pună presiune pe Comisia de disciplină a primăriei, pe care a sesizat-o în urma şedinţei din toamna anului trecut. „Din câte m-au informat colegii, după această şedinţă, din fericire, antecontractul semnat de Mocanu nu a produs efecte judridice. Cazul a fost însă supus Comisiei de disciplină. Până acum nu am fost informat dacă s-a luat vreo măsură, dar cu siguranţă aş fi fost informat despre finalizarea anchetei", a spus Moisin. Nici Boc nu a mai amintit de caz; ba mai mult, l-a invitat pe directorul care a creat întârzieri în implementarea proiectului la conferinţa sa săptămânală, pe teme conexe cu structura pe care directorul DASM o coordonează. Mocanu s-a declarat nevinovat şi a precizat că a lansat o licitaţie, a primit mai multe oferte, a selectat-o pe cea mai bună şi, ca să nu se piardă, a semnat antecontractul. În momentul lansării proiectului, Mocanu era şi manger de proiect, fiind plătit pentru implementarea acestuia.

 

 

Comenteaza