Cum explică viceprimarul Clujului asfaltările pe zăpadă: "Există tehnologie de asfalt turnat la rece"

Cum explică viceprimarul Clujului asfaltările pe zăpadă: "Există tehnologie de asfalt turnat la rece"
| Foto: captura video

Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat că există tehnologie de turnare a asfaltului la rece, pentru acoperirea gropilor pe timpul sezonului rece.

Explicaţia vine după ce la Cluj au fost semnalate mai multe cazuri de asfaltări şi lucrări la drumuri, în condiţiile în care afară se înregistrau temperaturi negative, iar carosabilul era acoperit cu polei sau cu zăpadă.

"Există tehnologie de asfalt turnat la rece, aşa se şi cheamă, care se poate turna chiar şi la temperaturi negative. Pe de altă parte, nu s-au făcut lucrări de investiţiii, nu s-au turnat covoare asfaltice, la care temperatura trebuie să fie diferită. Avem două variante: fie să lăsăm gaura în asfalt şi să se producă accidente, să îşi rupă clujenii maşinile şi fie un pericol pentru circulaţie, atât pentru conducători auto, cât şi pentru pietoni, sau să rezolvăm această problemă cu soluţiile pe care le avem şi care există de multă vreme în Europa şi în lume. Gândiţi-vă ce ar face cei din Siberia sau din ţările nordice, unde temperaturile sunt aproape pe toată perioada anului negative. Există aceste soluţii, cu aditivi, unde se poate interveni chiar şi pe ploaie, pe ninsoare, repet însă, nu se fac lucrări de investiţie, să turnăm covoare asfaltice, doar să facem lucrări izolate, la gropi care trebuie să fie astupate", a declarat Dan Tarcea, la un post local de radio.

Viceprimarul a afirmat că îşi asumă personal responsabilitatea pentru aceste lucrări, chiar dacă vor trebui refăcute în câteva luni, pentru a îi proteja pe şoferi de tragediile pe care le pot crea gropile din carosabil.

"Eu, personal, îmi asum o intervenţie în a acoperi o gaură, cu riscul de a o reface în şase luni, decât să lăsăm craterul în asfalt şi să se întâmple câteva nenorociri, cum s-a întâmplat la Bucureşti cu celebrul caz cu poliţistul care a a intrat cu motocicleta într-o groapă. Nu trebuie neapărat să fie în coloană oficială ca să se întâmple o nenorocire, de aceea trebuie să fim atenţi la astfel de situaţii şi vom interveni ori de câte ori se ivesc asemenea situaţii", a transmis Tarcea.

În final, viceprimarul Clujului a făcut un apel la clujeni, pe care îi îndeamnă să semnaleze zonele cu gropi, astfel încât echipele de întreţinere a drumurilor să poată interveni.

"Aş face chiar un apel către clujeni, să ne comunice atunci când găsesc astfel de situaţii, să ni le comunice sub orice formă, pentru că nu putem să fim pe 250 de străzi în acelaşi timp şi este un avantaj pentru întreaga comunitate să ni le comunice, să putem interveni imediat. La unele intervenim a doua zi, la altele în 3-4 zile, în funcţie de posibilităţile pe care le avem", a mai spus Tarcea.

Comenteaza