Cum i-au mulţumit şefului de la Forţele de Muncă pentru Combinatul Social

Cum i-au mulţumit şefului de la Forţele de Muncă pentru Combinatul Social
Câţiva liberali din Câmpia Turzii i-au pus gând rău şefului AJOFM Cluj, Daniel Don. Aceştia îi cer explicaţii cu privire la Combinatul Social, în condiţiile în proiectul se află deja în derulare şi o bună parte dintre disponibilizaţii de la Mechel au beneficiat de primele măsuri de recalificare.

Într-o scrisoare deschisă, Organizaţia PNL Câmpia Turzii, condusă de viceprimarul Dorin Lojigan, se arată nemulţumită de modul în care evoluează proiectul Combinatului Social. Lojigan îl acuză pe şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, că n-ar da dovadă de transparenţă.

Surprins de nerecunoştinţa liberalilor, Don a ţinut să reamintească faptul că acest proiect cu finanţare europeană a fost gândit, elaborat şi aplicat strict din iniţiativa sa şi numai în baza expertizei sale. Don spune că sarcina sa de serviciu nu presupune să gândească astfel de proiecte pentru disponibilizaţii de la Mechel şi că a decis să se implice doar pentru că i-a păsat de comunitate.

Viceprimarul municipiului Câmpi Turzii, Dorin Lojigan, a decis să lanseze o scrisoare deschisă pentru a critica proiectul Combinatului Social în numele organizaţiei locale a PNL, pe care o conduce. El şi-a motivat gestul prin faptul că iniţiativa îi aparţine şi că nu s-a consultat pe linie adminstrativă cu primarul. În scrisoare deschisă, Lojigan se declară nemulţumit de modul în care evoluează proiectul combinatului social, pentru că, spune el: „de 8 luni de când acesta a fost lansat (...) singurele activităţi care s-au desfăşurat au fost testările aptitudinilor a aproximativ 500 de persoane şi începerea, din luna august, a derulării unor cursuri de recalificare. Despre cea mai importantă secţiune a proiectului, şi anume întreprinderea socială, nu există nici o informaţie oficială din partea iniţiatorilor cu privire la stadiul de realizare a acesteia. Cele mai serioase semne de întrebare ale persoanelor din grupul ţintă sunt legate de relaţia lor cu proiectul, în condiţiile în care, treptat, o să le înceteze plata indemnizaţiei de şomaj". În scrisoare i se cere şefului AJOFM să răspundă la unele întrebări, legate de momentul în care va deveni funcţională întreprinderea socială, legate de cursul de calificare pentru 24 de sudori, privind locaţia aleasă pentru întreprindere, privind sumele de cofinanţare ale statului român şi nu numai.

Daniel Don este de părere că reacţia lieberalilor la adresa sa ţine de o manevră politică şi că, cel mai probabil, cineva din PNL îşi doreşte postul său. „Mă miră această nerecunoştinţă pe care o arată aceşti domni din Câmpia Turzii. Ei ar trebui să ştie că eu nu aveam nici o obligaţie să gândesc proiectul Combinatului Social. Nu scrie în fişa mea de post că trebuie să elaborez proiecte cu finanţare europeană pentru disponibilizaţii de la Mechel sau pentru cei la Nokia. Eu m-am implicat şi am gândit aceste proiecte pentru că mi-am dorit să ajut comunităţile. Dar sunt proiectele mele, am drept de proprietate intelectuală asupra lor, pentru că eu le-am scris, eu le-am gândit, nu AJOFM sau altcineva. Cei care îşi imagineză că pot fi îndepărtat din funcţie prin astfel de tertipuri, că proiectele mele vor rămâne în urma mea pentru ca altcineva să se bucure de munca mea, se înşeală. Dacă sunt diferende poltice, între PSD-PNL, foarte bine, nu mă preocupă pe mine acest aspect. Eu doar vreau să fiu lăsat să-mi fac treaba", s-a revoltat Don.

Acesta a mai adăugat că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa modului în care se derulează proiectul Combinatului Social şi că a fost întotdeauna dispus să ofere informaţii despre implemtare.pol „Aceste proiecte nu se derulează dintr-o dată. Ele au mai multe componente şi sunt implementate etapizat, pentru că există prevăzut un interval de 24 de luni. Iar noi nu facem nimic de capul nostru. Dimpotrivă, toate aceste etape pe care le parcurgem sunt controlate la sânge de Comisia Europeană", a precizat şeful AJOFM. În prima fază s-au făcut pregătirile pentru testarea apritudinilor viitorilor angajaţi. Într-o altă etapă se vor parcurge cursurile de recalificare. Ar urma apoi, desigur, să fie pusă pe picioare întreprinderea socială. Şeful AJOFM Cluj le-a cerut politicienilor să dea dovadă de înţelepciune şi să nu-i mai instige pe oamenii care oricum au necazurile lor şi care tocmai din acest motiv ar trebui liniştiţi şi încurajaţi. Acesta a făcut un scurt rezumat a ceea ce s-a întâmplat în cazul proiectului ce-i viza pe disponibilizaţii de la Mechel. În grupul ţintă au fost selectate 743 de persoane şi au intrat în evidenţă doar 574. Motivul: 45 s-au pensionat, iar restul până la 743 n-au mi putut fi prinşi în proiect din pricina faptului că au avut concedii medicale succesive care au condus la suspendarea calităţii lor de şomeri. „Din această cauză şi valoarea proiectului s-a diminuat. Plus că unele activităţi nu aveam cum să le începem până când nu finalizam etapa de triere şi de selecţie a personalului", a explciat Don. Oricum, până la acest moment, din grupul celor care au rămas în proiect, au fost consiliate şi angajate 142 de persoane. S-au organizat cursuri de calificare pentru 10 inspectori de resurse umane, 25 agenţi de paza, 20 operatori pe calculator, 10 şoferi profesionişti. De asemenea au fost selectate 126 persoane pentru a intra la alte cursuri: sudori, instalatori apa-canal, instalator echipamente tehnico-sanitare, patiseri, cofetari, confecţii, textile, bucătari, pentru agenţi securitate, şoferi. Legat de reclamaţia PNL-iştilor, privind amânarea cursului de sudori, Don a precizat că s-au făcut două licitaţii dar că ofertele furnizorilor de formare profesională nu se încadrau cerinţelor. Cursul ar urma să se organizeze în perioada următoare. În privinţa întreprinderii sociale, Don va avea o întâlnire cu Comisia Europeană în 10 octombrie.

Comenteaza