Cum înşală primăria lui Boc tinerii şi revoluţionarii

Cum înşală primăria lui Boc tinerii şi revoluţionarii
La comisia de urbanism, administraţia locală a respins o propunerea de utilare a unei zone-fânaţe intravilan pe strada Măceşului pentru că legea interzice construcţiile în astfel de zone. Pentru fânaţele din Lomb se poate.

UPDATE Arhitectul șef al municipiului, Ligia Subțirică, a confirmat, pentru ZIUA de CLUJ, că terenul din Lomb parcelat pentru construcția de locuințe este fânaț intravilan, deci în prezent, neconstruibil. Subțirică spune că pentru proiecte ale administrației locale, cu aviz de la ministerele de resort (cel al Agriculturii) se pot iniția documentații pe astfel de suprafețe. În plus, normele metodologice urmează să apară, iar aceste vor face distincția între fânaț intravilan și fânaț extravilan. "Pe lângă aceste aspecte, avem și sentințe definitive care ne obligă să dăm teren, cu specificația în Lomb", a completat arhitectul șef.

__________

Primăria Cluj-Napoca şi-a promovat un proiect de parcelare a unei zone destinată construcţiei de locuinţe, un teren de 13 ha în zona Lomb, care, potrivit informaţilor ZIUA de CLUJ, are aceeaşi încadare - fânaţ intravilan. În ciuda opoziţie specialiştilor din comisie, proiectul a fost avizat la comisia de urbanism. Ba mai mult, el a fost aprobat ieri şi de Consiliul Local (CL), sub presiunea onorării unor sentinţe definitive obţinute de tinerii şi de revoluţionarii clujeni care au primit terenuri „de hârtie" de la fostul edil Gheorghe Funar. Acum adminstraţia Boc le face aceleaşi cadou: parcele neconstruibile.

Un proiect de locuinţe propus de un investitor privat pe strada Măceşului a fost respins în şedinţa Comisiei de Urbanism de săptămâna trecută, în aşteptarea noilor reglementări legale care vor permite transformarea terenurilor, acum încadrate ca fânaţe, în terenuri construibile. Reprezentanţii administraţiei au respins rapid proiectul, motivând că nu respectă normele în vigoare, în condiţiile în care str. Măceşului, zona în cauză, e chiar în aceste zile motiv de scandal între riverani şi un dezvoltator care vrea să construiască blocuri peste regimul actual al perimetrului. Beneficiarul dorea amenajarea de locuinţe cu două niveluri pe o parcelă de 1 ha din zona Măceşului, numai că mare parte a terenului era încadrat ca fânaţ intravilan, care în momentul legislaţiei actuale nu este construibil. Proiectanţii care au susţinut documentaţia au menţionat că legea se va modifica şi va permite amenajări pe fânaţ intravilan, însă edilul de Cluj nu a putut fi convins să avizeze proiectul. "Legea este clară: nu se poate construi pe fânaţe din 2013. Acum nu avem norme metodologice care să ne spună că putem permite un astfel de proiect. Dacă nu avem cadru legal şi aprobăm, prefectura ne anulează de pe scaun hotărârea", tranşa primarul Emil Boc soarta proiectului. "Genul acesta de documentaţie, unde nu există cadru legal de avizare, trebuie refuzat din start, ca să nu mai vină aici proprietarii şi să se supere pe noi că nu le dăm avize şi îi facem să piardă timp", menţiona Boc.

Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, primarul nu tratează cu aceeşi măsură a legii şi proiectele proprii ale administraţiei locale. Terenul de peste 13 h pentru care administraţia locală a iniţiat un Plan Urbanistic Zonal (PUG) de parcelare pentru construcţia de locuinţe care să fie atribuite tinerilor şi revoluţionarilor are aceeaşi încadrare - fânaţ intravilan - teren neconstruibil, în prezent.

PUZ propus pentru Lomb a fost criticat de arhitecţii din comisie, însă a fost promovat spre aprobare în Consiliul Local. Forul municipal, l-a votat, fără obiecţii, iar administraţia locală va oferi din nou tinerilor şi revoluţionarilor teren neconstruibil.

Documentaţia PUZ-parcelare a fost licitată anul trecut de administraţia locală şi adjudecată firmei Arhidinamic, iar arhitecţii din comisie au subliniat că nu răspunde unor cerinţe elementare pentru urbanizarea unei zone noi de dezvoltare a oraşului. După două săptămâni de la obiecţii, PUZ a şi fost supus atenţiei forului local. Graba a fost justificată de faptul că primăria plăteşte amenzi civile, pentru fiecare zi de întârziere, revoluţionarilor cu sentinţe judecătoreşti dacă nu le atribuie urgent teren pentru a-şi edifica locuinţe. Tema de parcelare a aparţinut primăriei care nu a cerut decât o schiţă cu parcele, delimitate, fără ca instituţia să se preocupe de calitatea locuirii în zonă. Acum, administraţia nu este preocupată nici de faptul că oferă oamenilor teren neconstruibil. "Nu m-am uitat pe cărţile funciare, dacă, într-adevăr, terenul parcelat prin PUZ Lomb este fânaţ. Dacă este aşa, este cam rău, pentru că nu se va putea construi nimic acolo. La momentul actualei legislaţii", a spus Adrian Popa, cel care conduce comisia de urbanism a consilierilor.

"N-avem o voinţă specială ca primărie, dar avem sentinţe de pus în aplicare pentru a da teren de locuinţe celor cărora administraţia din 2000-2004 le-a atribuit parcele fără să le şi dea efectiv oamenilor", este optica expusă de Boc în ceea ce priveşte construirea de locuinţe în Lomb. Oficialii primăriei explică, de câţiva ani încoace, că la Cluj-Napoca s-a creat un precedent având în vedere că în perioada 2003-2004 s-au adoptat mai multe hotărâri de CL prin care s-au atribuit terenuri către revoluţionari, veterani şi tineri căsătoriţi. S-a dat teren care, însă, nu era construibil, iar de atunci sunt probleme. Pe anexele respective figurau peste 400 de persoane către care administraţia s-a angajat să le acorde teren viabilizat. Ca să mai rezolve situaţia, forul local a iniţiat un PUZ de parcelare a 7,8 ha de teren din Lomb în favoarea Asociaţiei Revoluţionarilor Cluj. Practica de lucru a fost ca toţi cei cu sentinţe definitive să primească parcele în Lomb pentru a-şi construi locuinţe. Anul trecut, s-au făcut deja câteva atribuiri de teren, pe sentinţe, fără ca oamenii să beneficieze cu adevărat de acesta, mai ales că abia în prezent se lucrează la PUZ de parcelare.

Etichete
Comenteaza