News alert Cum setezi RO-ALERT, serviciul care ți-ar putea salva viața în România. Teste la Cluj!

Cum setezi RO-ALERT, serviciul care ți-ar putea salva viața în România. Teste la Cluj!

Sistemul de avertizare a populației în caz de urgenţă majoră, RO-ALERT, va fi testa la Cluj. Mesajele de avertizare nu sunt de tip SMS.

"Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va transmite joi, 20 septembrie, în intervalul orar 17.00 - 19.00, un mesaj către toate unităţile Administrativ-Teritoriale conţinute în geometria formată prin unirea următoarelor puncte: punctul aflat la intersecţia judeţelor Bihor, Alba şi Cluj, punctul aflat la intersecţia judeţelor Bihor , Cluj şi Sălaj", transmite ISU Cluj. 

Portalul www.ro-alert.ro dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare-alarmare în situaţii de urgenţă a fost lansat, sâmbătă, de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave, precum fenomenele extreme.

"Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei plus devine foarte deranjant, pentru că (...) sunetul pe care îl dă acest sistem (...) nu se opreşte până nu se citeşte mesajul. Dacă telefonul este pe silenţios mesajul tot va veni cu sunet. Mesajul respectiv când vine înseamnă că este ceva grav", a subliniat Arafat.

Mesajele de avertizare nu sunt de tip SMS. Pentru a putea primi aceste alerte pe telefon, va trebui să faceţi câteva setări pe smartphone.

"Nu ne trebuie niciun număr de telefon. Noi nu accesăm datele personale ale persoanei. Când ai activat telefonul (...) pentru a primi mesajele, care sunt ca nişte mesaje radio care intră în telefon, telefonul le sesizează şi le afişează, singura corelare este faptul că eşti în zona în care se transmite mesajul. (...) Noi nu trebuie să identificăm numărul de telefon ca să transmitem un mesaj. Acesta nu este SMS, este alt tip de mesaj", a declarat Raed Arafat.

Sistemul RO-ALERT este testat la nivel naţional, până în data de 27 septembrie 2018. 

Lista telefoanelor compatibile și instrucțiunile de activare pot fi consultate aici.

Sistemul RO-ALERT permite transmiterea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei, în caz de urgenţă majoră. Sistemul RO-ALERT este folosit atunci când viaţa şi sănătatea persoanelor sunt puse în pericol iminent, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

Comenteaza