Cum va arăta cel mai modern cartier al Clujului. Boc: "Vreau să fie un model de referinţă pentru România"

Cum va arăta cel mai modern cartier al Clujului. Boc: "Vreau să fie un model de referinţă pentru România"

Primăria Cluj-Napoca anunță joi, 10 octombrie 2019, câștigătorii concursului de soluții pentru masterplanul cartierului Sopor, iar premiile puse la bătaie însumează peste 3 milioane de lei.

În perioada 7 – 9 octombrie 2019 are loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții „Plan Urbanistic Zonal SOPOR Masterplan - Cluj-Napoca 2019”, competiție lansată oficial pe data de 6 iunie 2019. Promotorul concursului este Primăria Municipiului Cluj-Napoca, iar organizatorul este Ordinul Arhitecților din România prin Filiala Teritorială Transilvania, în parteneriat cu Ordinului Arhitecților din România (OAR). Joi, 10 octombrie 2019, începând cu ora 11:30, Centrul de Cultură Urbană - Casino, Cluj-Napoca (Parcul Central "Simion Barnuțiu") va găzdui conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor.

"Concursul de soluții are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui MASTERPLAN / Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”. Prin concurs se dorește identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Obiectivul este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare. Participanții au fost invitați prin acest concurs să prezinte nu numai o viziune spațială de dezvoltare a zonei, ci și o strategie, astfel încât noua dezvoltare să devină un mediu locuibil structurat, ”etapizabil”, sustenabil, oferind de asemenea și suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască", se arată într-un comunicat remis presei. 

Tema de concurs a fost elaborată de specialiștii Primăriei și ai Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania. Cea mai mare pondere a punctajului va fi acordată pentru valoarea adăugată a intervenției propuse, cel mai mare număr de puncte urmând să fie alocat pentru „claritatea și calitatea conceptului – felul prin care propunerea răspunde la provocările temei, caracterul inovator, organizarea strategică și spațială și claritatea modului de exprimare a conceptului”. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost data de 13 septembrie 2019. 

PREMIILE ACORDATE
 
Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de de 2.800.000 lei (RON) fără TVA 

Premiul II:  120.000 lei (RON)

Premiul III: 70.000 (RON)

Sumele reprezentând premiile II și III includ TVA.

Juriul competiției este fi alcătuit din: Paolo Otaola- arhitect, Borislav Ignatov- arhitect, Bogdan Suditu- specialist geografie, Paola Rizzi- arhitect, Nicolas Triboi- arhitect, Ligia Subtirica - arhitect, Claudiu Salanță - arhitect, Daniel Pop - arhitect, Daniela Maier- arhitect, Anca Virginas- arhitect, Dracea Răzvan - arhitect.

Sopor, cartier model 

Primăria Cluj-Napoca a publicat, la finalul lui 2018, planșa cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Sopor. Cartierul se va întinde pe 240 ha, iar aici ar urma să locuiască între 50.000 şi 70.000 de oameni. "Vreau ca Soporul să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Avem exemplu negativ Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi. Vedeţi că ne străduim de trei ani să lărgim strada", declara primarul Emil Boc, la începutului anului 2019, la Realitatea FM Cluj.  

Comenteaza