Cum vrea Clujul să-și transforme gunoaiele în energie verde și bani! Șeful județului: „Va rezolva definitiv problema gestionării deșeurilor”

Cum vrea Clujul să-și transforme gunoaiele în energie verde și bani! Șeful județului: „Va rezolva definitiv problema gestionării deșeurilor”

Consiliului Județean Cluj dorește să producă energie electrică sau chiar bani din gunoaie, prin achiziționarea unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică a deșeurilor.

Liderul forului administrativ județean clujean, Alin Tișe, a oferit mai multe detalii despre proiectul care va intra la dezbatere și vot în viitoarea ședință a CJ Cluj.

Noi am început realizarea CMID-ului acum câțiva ani, ca fiind o primă etapă în a rezolva problemele cu deșeurile din județul nostru. Etapa a doua prevede o valorificare a ultimei fracții de gunoi, adică în totalitate a gunoului, ceea ce rămâne. Am hotărât pentru a se procesa și această ultimă fracție de gunoi, și chiar pentru a produce bani din aceasta, achiziționarea unei instalații moderne care rezolvă definitiv problema gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde.

De aceea, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean de joi, se va regăsi un proiect de hotărâre privind achiziționarea unei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară, care este o tehnologie nouă, modernă, pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale. Va fi un proces chimic, nu prin ardere. Deșeurile sunt mărunțite, dezintegrate prin instalația respectivă. Noul sistem reprezintă o premieră la nivel național deoarece nu se mai aruncă nimic din gunoiul colectat de la populație”, a declarat, la un post local de radio, Alin Tișe.

Potrivit șefului CJ Cluj, instalația va fi amplasată pe un teren în interiorul CMID-ului, are aproximativ 1.000 mp, iar capacitatea de tratare a deșeurilor a acestei instalații va fi de circa 25 de tone pe an.

Amintim, Alin Tișe a vorbit, anul trecut, la ZIUA LIVE, despre această idee. Conducerea CJ Cluj se inspiră în realizarea proiectului din Suedia, Finlanda sau Singapore, care au instalații asemănătoare.

Comenteaza