Cum vrea să rezolve Primăria Cluj problema celor 900 de copii rămaşi fără loc în creşe

Cum vrea să rezolve Primăria Cluj problema celor 900 de copii rămaşi fără loc în creşe

Peste 900 de copii au rămas fără loc în creșă, deşi Cluj-Napoca dispune de 15 unități de învățământ ante-preșcolar, iar alte două sunt în construcţie. Părinţii sunt revoltaţi pe familiile care îşi fac viză de flotant, iar dacă au mai mulţi copii sau provin din medii sociale dezavantajate, au întâietate.

Primăria Cluj-Napoca a format un grup de lucru, condus de viceprimarul Olah Emese, pentru a găsi soluţii la această problemă. Au fost conturate două propuneri, care vor fi puse în dezbatere publică.

''Într-adevăr cererea pentru creşe este foarte mare. Vin multe familii din localităţile limitrofe Clujului şi îşi fac flotant pe oraş. Încercăm să găsim soluţii pentru această problemă, iar o propunere ar fi ca familiile cu domiciliul în Cluj-Napoca şi nu cu flotant să primească punctaj mai mare. De asemenea, ne gândim să îi ajutăm pe cei cu venituri mici să îşi ducă copiii la creşă privată. Aşadar, a doua propunere ar fi ca Primăria Cluj-Napoca să plătească o parte din taxa de şcolarizare pentru aceşti copii", a declarat viceprimarul Dan Tarcea, la un post de radio local, propunerile concrete urmând să fie lansate în circa o lună şi jumătate.

3,5 milioane lei din bugetul local ar urma să fie acordaţi pentru această facilitate.

120 de locuri noi în creşele din Cluj-Napoca

ZIUA de CLUJ scria, în urmă cu câteva zile, că numărul locurilor în creșe se mărește în 2018. ”În acest moment este în curs de execuție și se finalizează, în septembrie, construcția unei creșe pe stradă Donath nr. 238, în care vom pune la dispoziție 80 de locuri. De asemenea se începe construcția unei noi creșe pe str. Grigore Alexandrescu nr. 47 A în care vom crea 120 de locuri”, se arată într-o răspuns pe aplicația MyCluj.

4.213.654 de lei este prețul construirii creșei de pe strada Donath 238, așa cum apare el în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. Banii ar urma să vină de la bugetul de stat. La această sumă se adaugă 404.775 lei, sume neeligibile suportate de la bugetul local, în urma unui HCL votat în septembrie 2017. Și pentru creșa din Mănăștur, banii ar urma să fie cheltuiți tot din PNDL II.

Clujul dispune în prezent de 15 creșe cu un număr total de 1.142 de locuri. În 2018 au fosr depuse 1.475 de cereri de înscriere pentru 570 de locuri rămase disponibile.

Comenteaza