”Da” pentru acvariul cu tunel și parcul cu bizoni și zimbri

”Da” pentru acvariul cu tunel și parcul cu bizoni și zimbri
Acvariul din noul parc va fi prevăzut cu un tunel.

Consiliul Local a aprobat planul urbanistic zonal pentru parcul de conservare a biodiversității, propus de USAMV.


Consiliul Local a aprobat luni planul urbanistic zonal pentru parcul de conservare a biodiversității, pe care Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca dorește să îl amenajeze pe dealul Hoia. Parcul va fi realizat din fonduri europene. Studiul de fezabilitate a fost elaborat de societatea Proiect Constrex Consulting, iar proiectul care prevede modernizarea infrastructurii didactice şi educaţionale pentru activităţi necesare învăţământului agricol este prevăzut să fie finanţat pe axa nr. 10 a Programului Operaţional Regional. Valoarea acestuia se ridică la 30 de milioane de lei; 98% este finanţare din partea Uniunii Europene, iar USAMV va veni cu 600.000 de lei.


”Ne bucurăm că vin bani europeni în orașul nostru și că va fi realizat un parc atât de frumos de către cei de la USAMV”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.


Baza din zona Hoia este folosită acum pentru creşterea celor 600 de oi pe care universitatea le deţine acolo. Aceasta cuprinde în prezent şapte construcţii vechi (saivane, fânare, bazin de apă), însă proiectul prevede ridicarea a încă 23 de construcţii. Pavilioanele pentru animale vor fi create pe structură uşoară, demontabilă, care să le permită acestora să stea atât la adăpost, cât şi în aer liber. Acestea vor găzdui bizoni, zimbri, căprioare, nutrii, veveriţe, păuni, lebede, raţe, gâşte, păsări de curte (găini, cocoşi, curcani), hamsteri, dar şi cai, bivoli, oi, vaci sau capre. Parcul nu va avea animale sălbatice.

Construcţia cea mai spectaculoasă va fi însă un acvariu pe 1.540 mp, cel mai mare din Transilvania, cu tunel vizitabil, care va include specii de peşti autohtoni sau exotici. În acest perimetru mai sunt prevăzute un turn cu belvedere peste tot parcul, un centru de apiterapie, un pavilion tehnologic, sere, iar energia necesară va fi produsă de o centrală de biogaz.


”Perioada de execuţie a obiectivului este de 36 de luni; sperăm ca până în 2020 acest proiect să fie pus în funcţiune. Noi avem în zona respectivă în jur de 60 ha, inclusiv pădure, pe alte 25 ha vrem să înfiinţăm o fermă ecologică, pe alt proiect”, spune Lucian Naş, reprezentant al USAMV.

Comenteaza