Gunoiul nu se poate duce încă la centrul modern. Tișe: ”Licitația pentru operator a fost contestată”

Gunoiul nu se poate duce încă la centrul modern. Tișe: ”Licitația pentru operator a fost contestată”

Deși prima celulă a Centrului de Management Integral al Deșeurilor este operațională din punctul de vedere al construcției, mașinile cu gunoi nu pot ajunge încă aici din cauza unor sesizări la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) privind licitațiile legate de operatorul CMID.

”Lucrurile sunt foarte simple. Din punctul de vedere al construcției și al Consiliului Județean (CJ) Cluj, această celulă este operațională, construită, finalizată, în sensul în care ea poate fi folosită, conform tuturor avizelor și autorizațiilor obținute la momentul construirii. Noi nu mai avem ce să facem la aceste celule din punct de vedere al construcției.

Și acum și peste o lună ele vor arăta la fel pentru că sunt terminate. Partea cealaltă e legată de contractul pe care trebuie să îl avem cu o societate care să administreze această celulă. Contractul a fost dat cu titlu temporar Regiei Autonome a Domeniului Public, dar la CNSC a fost contestată atât licitația pentru operatorul definitiv, cât și licitația de stabilire a administratorului temporar.

Odată ce e contestată procedura am fost obligați să stăm pe loc până se vor soluționa contestațiile. Înțeleg că e firmă din București care a contestat această licitație, iar aceste contestații ne țin pe loc”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe, la ZIUA LIVE.

El a dat câteva explicații și în legătură cu autorizația de mediu pentru funcționarea CMID. ”Autorizația de mediu - care este în curs obținere - vizează întreg sistemul (SMID), atât celulele care deja sunt gata, cât și stațiile de transfer, precum și celelalte componente ale proiectului. Doar prima celulă este operațională, deci parțial.

Situația existentă, adică atingerea a 75% din gradul de ocupare la rampa RADP de la Pata Rât și a poluării excesive pentru populație au dus la o stare de urgență și aceasta a determinat convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), unde Agenția de Protecție a Mediului și Direcția de Sănătate Publică au spus explicit că e nevoie de urgență să se sisteze depozitarea pe rampa de la Pata Rât și se ducă gunoaiele la un depozit care să nu mai polueze.

Celula noastră nu mai poluează. De aceea CJSU a decis, printr-o hotărâre, că de îndată ce RADP atinge 75% din ocupare, în sistem de urgență să se folosească această celulă. Asta înseamnă că pe durată de provizorat, până se obține autorizație de mediu pentru tot SMID, pentru situația de urgență se aplică această hotărâre a CJSU, care are valoare de lege, nerespectarea hotărârii este caz penal.

Este o maximă urgență să folosim aceste celule, e absolut normal să nu mai poluezi. Am întâmpinat însă această dificultate în a semna contractul de operare. De altfel și autorizația emisă acum câțiva ani pentru rampa RADP era dată doar pe perioada până la operaționalizarea primei celule CMID.

Din punctul de vedere al Mediului urmează procedura de autorizare pentru întreg SMID, când acesta va fi terminat. Dar legea ne permite să folosim parțial ceea ce e gata. Nu e normal să nu putem folosi ceea ce e gata până nu terminăm licitația, o licitație poate dura în România patru ani.

Zilele acestea așteptăm o soluție la CNSC, dar și ea poate fi atacată în instanță, de noi sau de firmă. Ce se va întâmpla dacă vom ajunge în instanță și vor dura 3-4 ani procedurile? În toate această perioadă vom continua să ducem gunoaiele într-o rampă care poluează, deși avem aceste celule ecologice, pentru că cineva nu dorește? Suntem într-un absurd absolut”, a explicat Alin Tișe.

Pentru ca întreg proiectul să fie finalizat este nevoie să se încheie lucrările la hala de sortare. ”Ne lipsește o chestiune foarte simplă. Deasupra celulelor, este o hală mare, în construcție, unde vor fi amplasate niște benzi pentru tratarea mecanico-biologică, pentru procesarea gunoiului brut. Aici acesta va fi preselectat. Doar această hală mai este în construcție. Stația de osmoză e deja adusă. Și stațiile de transfer sunt finalizate. Ne lipsește foarte puțin să terminăm integral SMID”, a precizat președintele CJ Cluj.

Rampa temporară a RADP ar urma să intre în proces de închidere și ecologizare, după modelul vechii gropi de gunoi. ”Din punctul nostru de vedere, în momentul în care RADP a ajuns la 75% și CJSU a constat corect că suntem într-o situație de urgență, RADP poate depozita gunoaiele la prima celulă.

După soluționarea contestațiilor, practic în momentul în care RADP va putea semna contractul de operare temporară la celula 1 va putea depozita gunoaiele, fracția rămasă după preselectare, la această celulă ecologică. Vorbim despre gunoaiele din tot județul care se vor putea depozita aici.

Rampa temporară actuală va intra într-un proces de închidere și procesare a gunoiului de aici și ducerea fracției rămasă într-un depozit conform, cel mai probabil în celula CMID. Apoi zona va fi ecologizată și va fi un corp unitar cu vechea rampă, deja închisă. 20-30 de ani aceste terenuri vor rămâne în conservare, nu vor putea fi folosite în alt scop”, a adăugat Tișe.

Comenteaza